Vlada Alenke Bratušek ne prodaja Mercatorja

"Vlada ne prodaja Mercatorja. Prodala ga je 12. avgusta 2005, ko je bil predstavnik prodajalcev Janez Janša, predstavnika kupcev pa Boško Šrot in Igor Bavčar, danes oba v kazenskih postopkih," je v izjavi medijem danes v Ljubljani dejala Bratuškova.

"Časi, ko je vlada mimo pristojnih in odgovornih izvajala poslovne odločitve podjetij in bank, so z mojo vlado oz. mano osebno končani," pravi Bratuškova in dodaja, da je Mercator danes v takšnem položaju, kot je, ker se je leta 2005 prodajal nepregledno in pod mizo.

Po njenih besedah Pozitivni Sloveniji (PS) ni lahko gledati, kaj se dogaja, saj je k vzponu Mercatorja veliko pripomogel prav prvi predsednik PS.

Na vprašanje novinarke, da naj bi se pred odločitvijo o prodaji Mercatorja sestala Zoran Janković in Ivica Todorić, je Bratuškova odvrnila, da po uradnih informacijah, ki jih ima, ne ve, da bi do tega sestanka prišlo. Tudi če je do sestanka prišlo, to po njenem mnenju ne bo vplivalo na odločitev tistih, ki vodijo postopke prodaje.

Tri pomembna vprašanja

Glede sedanjega stanja Mercatorja si je po njenem mnenju treba zastaviti tri vprašanja: kaj se je zgodilo na sestanku 12. avgusta 2005 v pisarni predsednika vlade, ki jo je takrat vodil Janez Janša in kdo bo za to nosil odgovornost, kako so Mercator vodili v letih 2005 - 2013, da je v takšnem stanju in kdo bo za to nosil odgovornost, ter kdo je kriv, da je cena Mercatorja v enem letu padla za več kot polovico in da bodo prodajalci dobili okoli 400 milijonov evrov manj.

"Naši organi, ki se ukvarjajo s takšnimi vprašanji, bi očitno morali imeti polne roke dela," je dejala.

V ZZZS zaskrbljeni

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in Sindikatu delavcev trgovine Slovenije so zaradi prodaje Mercatorja zaskrbljeni. Postopek prodaje se jim zdi neustrezen in nepregleden. Kot škodljivega ga označujejo za položaj delavk in delavcev v Mercatorjevem poslovnem sistemu in tudi za celotno dejavnost trgovine in živilsko predelovalne industrije. Prav tako opozarjajo, da Agrokor ni podal nobenih konkretnih finančnih zagotovil.

O privatizaciji in rebalansu proračuna se bo sicer jutri po seji državnega zbora sestala tudi koalicija.