Izjemno sem vesela, da smo uspeli zagotoviti ta sredstva tudi revnejši slovenski regiji, Vzhodni Sloveniji, ki po prvotnem predlogu do njih ni bila upravičena, je poudarila predsednica vlade ter se zahvalila slovenskim diplomatom in pogajalcem, ki so si za to prizadevali.

Voditelji so februarja v dogovoru o proračunu 2014-2020 za zaposlovanje mladih sicer rezervirali šest milijard evrov, a bo mogoče s prožnostjo pri porabi evropskega denarja, dogovorjeno v pogajanjih z Evropskim parlamentom, za brezposelne mlade dejansko nameniti občutno več - najmanj osem milijard evrov, je pojasnil predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

Poleg tega bo koriščenje sredstev iz sklada za zaposlovanje mladih osredotočeno na prvi dve leti, torej na leto 2014 in 2015.

Članice bodo tako morale pospešiti priprave shem jamstev za mlade, s katerimi naj bi mlajšim od 25 let v štirih mesecih po tem, ko postanejo brezposelni ali končajo formalno izobraževanje, zagotovile kakovostno zaposlitev, nadaljnje izobraževanje, vajeništvo ali pripravništvo.

Sredstva iz evropskega sklada za boj proti brezposelnosti mladih bodo na voljo regijam, ki so v letu 2012 beležile več kot 25-odstotno brezposelnost mladih.

Revnejša slovenska regija, Vzhodna Slovenija, tega merila ne izpolnjuje, vendar so slovenski pogajalci vztrajali, da bi do teh sredstev kljub temu morala biti upravičena, saj je Slovenija lani med vsemi članicami unije beležila največjo rast brezposelnosti.

S tem argumentom si je Slovenija uspela izboriti, da je v sklepih vrha EU izrecno omenjeno, da se je brezposelnost mladih v državi lani povečala za več kot 30 odstotkov in da bo zato tudi Vzhodna Slovenija lahko koristila omenjena evropska sredstva.

"Glede na to, da se je brezposelnost mladih v Sloveniji v letu 2012 povečala za več kot 30 odstotkov, bo tudi regija Vzhodna Slovenija, kjer je bila brezposelnost mladih v letu 2012 več kot 20-odstotna, koristila sredstva iz pobude za zaposlovanje mladih," piše v opombi v sklepih vrha EU.

Po prvotnih izračunih naj bi vzhodna slovenska regija iz evropskega sklada za brezposelne mlade dobila okoli deset milijonov evrov, danes pa je premierka pojasnila, da bo tega denarja nekoliko manj, okoli devet milijonov evrov.