"Potrjujemo, da smo s Klemnom Boštjančičem podpisali pogodbo o prokuri in da je že začel delati. Podpis prokure je bil pogoj bank za podaljšanje moratorija do 30. septembra letos. Pogodbe s strani bank, ki smo jih prejeli do srede, smo podpisali in vrnili bankam. V Trimu si želimo, da bomo do 30. septembra z bankami in drugimi pomembnejšimi deležniki sklenili sporazum o dolgoročnem finančnem prestrukturiranju družbe," so za STA zapisali v Trimu.

Imenovanje Boštjančiča, nekdanjega prvega nadzornika Vegrada, za prokurista Trima je bil ključen pogoj bank upnic, ki bodo v zameno za to Trimu podaljšale moratorij na odplačevanje obveznosti. Z imenovanjem prokurista po željah bank je Trimo tudi korak bliže obnovi garancij, ki so nujne za normalno poslovanje družbe in prijavljanje na razpise, je iz neuradnih, a zanesljivih virov izvedela STA.

Boštjančič bo na položaju prokurista (zaenkrat) do 30. septembra. Takrat se namreč izteče rok, do katerega naj bi banke in vodstvo Trima podpisali celovit program prestrukturiranja družbe.

Takrat bo tudi jasno, v katero smer bo šel Trimo. Ali bodo banke vztrajale pri tem, da bi v podjetju preko konverzije terjatev prevzele vsaj 75 odstotkov plus eno delnico, naj zaenkrat še ne bi bilo dogovorjeno.

Boštjančič bo verjetno sodeloval pri vseh pomembnejših projektih, pri večjih pogodbah naj bi prispeval svoj podpis, najbolj aktivno pa naj bi bil vpleten v pogovore z bankami. Te naj bi si za imenovanje prokurista prizadevale predvsem zato, da bi o poslovanju Trima dobivale verodostojne podatke.

Moratorij naj bi bil podaljšan v petek

Vsi sporazumi o novem trimesečnem podaljšanju moratorija na plačevanje obveznosti do bank, t. i. stand still sporazumi, naj bi bili do konca podpisani v petek. Šlo naj bi za 11 sporazumov, ki so si sicer zelo podobni.

S tem bi se vsaj za tri mesece zmanjšala negotovost, ki vpliva na poslovanje družbe, čeprav je jasno, da želijo banke za Trimo najti trajno rešitev in ne v nedogled podaljševati moratorijev.

Da je Finkova pristala na imenovanje Boštjančiča na položaj prokurista, sta danes poročala že časnika Dnevnik in Finance. Finkova naj bi se po informacijah Financ v sredo mudila v Londonu, kjer naj bi se pogovarjala z morebitnimi kupci družbe. Za nakup Trima naj bi se skupaj z bratom in drugimi vlagatelji zanimal šef Trima UK Ross Fraser, so poročale Finance.

Trimo, ki se ukvarja z inženiringom in proizvodnjo montažnih objektov, je v 57,1-odstotni lasti družbe Trimo Investment, prek katere Finkova in preostali ključni menedžerji Trima obvladujejo družbo. Trimo in Trimo Investment naj bi imela do bank po informacijah STA skupaj okoli 65 milijonov evrov dolga.

Trimo, ki je dolga leta veljal za enega najuspešnejših slovenskih izvoznih podjetij, je v prvih devetih mesecih lani ustvaril 1,4 milijona evrov dobička iz poslovanja, kar je tretjino več kot predlani, čista izguba pa je znašala 2,3 milijona evrov.

Konsolidirani rezultati za celo leto 2012 uradno še niso znani, neuradno pa naj bi družba beležila velike izgube, predvsem zaradi popravkov, ki jih morajo opraviti.

"Ko bo nadzorni svet potrdil letno poročilo, ga bomo javno objavili in takrat bomo rezultate lahko tudi komentirali," pa so glede poslovanja za STA pojasnili v Trimu.