Nekdanji prvi mož Vzajemne Marko Jaklič in drugi, ki jim sodijo zaradi polmilijonskega oškodovanja zdravstvene zavarovalnice pri poslih s S & T Slovenija in prelivanja teh sredstev na račune Jakličevega podjetja M-Kontakt na Hrvaškem, se bodo branili s trditvijo, da je bil sporni denar namenjen plačilu Boštjana Jakliča, brata prvoobdolženega.

Ta naj bi kot računalničar opravljal naročene storitve za odvisne družbe S & T na Balkanu. »Posli niso bili fiktivni, ampak so bili dejansko tudi izvedeni. Da jih je fakturiralo podjetje M-Kontakt, je izključno posledica razmerja med bratoma,« je včeraj na predobravnavnem naroku obdolženega Klavdija Godniča kot nekdanjega predsednika uprave S & T Slovenija povedal njegov zagovornik Stojan Zdolšek. Da je Boštjan Jaklič deloval na področju informacijskih tehnologij, naj bi po besedah obrambe pričale tudi njegove pretekle delovne izkušnje. »Njegovo pričanje bi privedlo do oprostilne sodbe,« je poudaril Zdolšek.

Kot smo razkrili v Dnevniku, je tožilstvo po dolgoletni in izčrpni preiskavi, v kateri so preiskovalci zasegli številne obremenilne dokaze in zaslišali vpletene v Sloveniji in več državah bivše Jugoslavije, ugotovilo, da je Jaklič kot prvi mož Vzajemne bistveno preplačal naročene storitve pri S & T Slovenija in od njega v zameno dobil 550.000 evrov. Denar naj bi potoval prek povezanih podjetij S & T Slovenija v tujini in potem na podlagi domnevno fiktivnih svetovalnih pogodb končal na računih Jakličevega podjetja na Hrvaškem. To naj bi bilo ustanovljeno le z namenom pranja denarja Vzajemne in ga je prelilo v nepremičnine na Korčuli.

Da je glavni alibi obdolžencev na zelo trhlih temeljih, po naših informacijah potrjuje več dokazov tožilstva. Tako naj bi bila pri večini nakazil iz Hrvaške, Makedonije, Srbije, Črne gore in s Cipra kot namen plačila navedena storitev »oglaševanja in raziskave trga«. Tudi direktorji odvisnih podjetij S & T po Balkanu naj bi med zaslišanjem povedali, da je storitve opravljal Boštjan Jaklič, vendar pozneje niso našli dokumentacije. V rokovniku, ki so ga leta 2009 med hišnimi preiskavami zasegli Marku Jakliču, so preiskovalci odkrili shemo, v kateri je natančno opisan tok denarnih sredstev od Vzajemne do S & T Slovenija in na koncu do M-Kontakta. Tudi sicer so Godničevi in Jakličevi dolgoletni družinski prijatelji.

Vse upe Godniča, ki ne priznava krivde za pomoč pri oškodovanju Vzajemne in pranju denarja, saj da ni sodeloval pri pripravi ponudbe S & T Slovenija za Vzajemno, lahko razblini že zavrnitev predloga za razdružitev sodnega postopka. Zdolšek predlaga, naj Jakliču in Godniču ne sodijo skupaj, saj obramba verjetno ne bi mogla zaslišati glavne priče. Boštjan Jaklič je namreč že med zaslišanjem oktobra 2012 izkoristil zakonsko pravico in ni pričal proti bratu. Na specializiranem državnem tožilstvu so takšnemu predlogu nasprotovali. »O tem bom odločila po vseh (predobravnavnih, op. p.) narokih,« jim je odgovorila ljubljanska okrožna sodnica Andreja Sedej Grčar.

Včeraj se je na sodišču mudil tudi nekdanji član uprave Vzajemne France Henigman, ki naj bi sodeloval pri kaznivih dejanjih in naj bi od prvoobdolženega v obliki posojila prejel 200.000 evrov. Po lastnih besedah naj bi jih pozneje vrnil. Predobravnavni narok za nekdanjega člana uprave S & T Slovenija Saša Bergerja naj bi bil šele jutri. Tudi za Marka Jakliča se jutri začenja sojenje, vendar obstaja možnost, da ne bo prišel na predobravnavni narok. »Ni jasno, ali mu je bilo vabilo vročeno,« je povedala sodnica.