Nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot se bo zaradi finančnega izčrpavanja in spornega lastninjenja pijačarske skupine 23. januarja ponovno znašel na zatožni klopi. Tokrat bodo Šrotu delali družbo njegova dolgoletna operativka Vesna Rosenfeld, nekdanji predsednik uprave Infonda Holdinga Matjaž Rutar in njegova soproga Anica Aužner Šrot kot zakonita zastopnica Atke Prime (nekoč krovna družba v Skupini Pivovarna Laško).

Zaradi sporne preprodaje Istrabenzovih delnic je bil Šrot poleti letos na prvostopenjskem sodišču že obsojen na pet let in deset mesecev za zapahi, tokrat pa mu grozi še nekoliko daljša zaporna kazen. Tožilstvo mu namreč očita zlorabo položaja in pravic pri odobravanju posojil Infondu Holdingu in Centru Naložbam, prek katerih je obvladoval Pivovarno Laško in velik del Mercatorja. Po ocenah tožilstva naj bi Šrot s temi posojili oškodoval Skupino Pivovarna Laško za kar okoli 109 milijonov evrov. To je kar tretjino več, kot je konec septembra znašal kapital Skupine Pivovarna Laško, in dvakrat več, kot je bil včeraj na Ljubljanski borzi vreden njihov četrtinski delež v Mercatorju.

Posojila Infondu Holdingu in Centru Naložbam so v Laškem že v celoti odpisali, iz njunih stečajnih mas pa so bili deležni le minimalnega poplačila. Pred kratkim je stečajni upravitelj Centra Naložb Aleksander Šimon med upnike razdelil 5,2 milijona evrov, od tega so 3,3 milijona evrov dobile Pivovarna Union, Radenska in Delo. Skupno poplačilo upnikov je znašalo le 6,2 odstotka. Praktično vso stečajno maso je unovčil tudi stečajni upravitelj Infonda Holdinga Marko Zaman. Med upnike je razdelil zgolj slabih sedem milijonov evrov, od tega družbam Skupine Laško okoli 2,5 milijona evrov. Upniki Infonda Holdinga so v stečajno maso prijavili za več kot 140 milijonov evrov terjatev, poplačanih pa so dobili manj kot pet odstotkov.