Medtem ko imajo upniki SGP Tehnika še približno dva tedna časa za prijavo terjatev v stečaju, se je že začel boj za dediščino propadlega škofjeloškega gradbinca. Že zdaj je jasno, da bo dokončanje dela poslov SGP Tehnika v Radovljici vodil nekdanji strankarski kolega stečajnega upravitelja družbe Matjaža Nanuta. Povezave verjetnega zmagovalca razpisa za gradnjo tekaškega dela Nordijskega centra Planica pa vodijo tudi do Draga Isajlovića, lastnika SGP Gorenjc, ki ga je svetovalec nekdanjega ministra za finance Franca Križaniča od SGP Tehnika kupil v letih pred njegovim stečajem.

Javni razpis za deset milijonov evrov vreden tekaški del centra v Planici se je že iztekel. Ta del Nordijskega centra seveda s Tehnikom nima nobene povezave, je pa Tehnik že prej obnavljal obnovo skakalnic in začel prenavljati letalnico. Zdaj nihče ne ve, če bi se prijavil tudi za tekaški del... Kakorkoli že, državni Zavod za šport Planica, ki ga vodi Jelko Gros, naj bi izvajalca izbral v prihodnjih dveh tednih. Po naših podatkih je ponudbo oddalo več podjetij, med njimi tudi Gorenje Projekt, Strabag in Kolektor Koling. Najcenejša naj bi bila ponudba Gorenje Projekta, ki je eden od zmagovalcev krize v gradbeništvu. Podjetje s štirinajstimi zaposlenimi je v letu 2012 ustvarilo skoraj 18 milijonov evrov prihodkov, kar je 16 milijonov več kot leto dni pred tem. Lastnika Gorenje Projekta sta Gorenje, ki je eden glavnih sponzorjev slovenskih skakalcev, in kranjsko podjetje Iskra Impuls.

Isajlovićevemu Gorenjcu spet posli v Planici?

Njegova stična točka z Isajlovićem je Domen Prešeren. Tega je namreč Isajlović, domnevno še vedno vplivni član trdega jedra »stare« SD, konec februarja predlagal za člana nadzornega sveta SGP Gorenjc. V njem bo po novem sedel tudi sam Isajlović. Prešeren je hkrati tudi direktor podjetja Tosidos, ki se ukvarja s poslovnim svetovanjem. Njegova solastnika sta spet Iskra Impuls in špedicijsko podjetje Hmezad-TMT, katerega zastopnik je prav Prešeren. Prokurist Tosidosa je Uroš Razdevšek, direktor Gorenje Projekta. Krog povezav, ki segajo tudi do ljubljanskega Energoplana, bo sklenjen, če bo Gorenje Projekt dobil posel v Planici. V tem primeru bo namreč za podizvajalca zelo verjetno najel Isajlovićev SGP Gorenjc, saj ima ta v lasti najbližjo betonarno. Že pred Tehnikovim stečajem je Gorenjcu dobava betona na gradbišče v Planici prinesla za okoli 700.000 evrov prihodkov.

Kranjsko sodišče je sicer pred dnevi dovolilo nadaljevanje nedokončanih del na treh projektih SGP Tehnika: stanovanjske soseske Brdo, apartmajskega naselja Mojstrana in letalnice v Planici. Prav veliko dela za nekdanje delavce SGP Tehnika ne bo, saj bodo projekte dokončali s podizvajalci, mnogi med njimi so tudi (poleg bank) največji upniki družbe. Samo na letalnici v Planici na izvedbo čaka še za tri milijone evrov del. »V kratkem bomo imeli sestanek pri stečajnem upravitelju, ki bo predlagal, kdo naj bi dokončal gradnjo, in mi ga bomo morali potrditi. Če bo izvajalec dober in bo dela izvajal na več deloviščih hkrati, je vseh del še za dobre štiri mesece,« je dejal Gros. Po neuradnih informacijah bo ta izvajalec podjetje Javna razsvetljava, sicer eden največjih upnikov propadlega Tehnika.

Posebna zgodba je gradnja stanovanjske in poslovne soseske Vurnikov trg v Radovljici. Tam je investitor Tehnikova hčerinska družba Perina (izvajalec del je bil Tehnik), ki bo s projektom, a z drugim izvajalcem, nadaljevala. V Perini ima glavno besedo njen prvi direktor iz časa, ko še ni bila v večinski lasti Tehnika. Gre za poslovneža in nekdanjega prvega moža Študentske organizacije Univerze v Ljubljani Simona Zoreta. Zore je bil pred leti občinski svetnik Stranke mladih Slovenije (SMS). Na njeni listi je na državnozborskih volitvah leta 2004 kandidiral tudi stečajni upravitelj SGP Tehnika Nanut.

Manjšinski lastniki »prevzeli« Tehnikovo hčer

Zore je Perino vodil že leta 2005, ko je bila ta še v lasti Janeza Urevca, Milana Žbogarja in Iztoka Bohinca, nato pa je zaradi navzkrižja interesov (bil je tudi občinski svetnik) odstopil. Večinski, 80-odstotni delež Perine je leta 2008 kupil SGP Tehnik, ki si je denar za gradnjo stanovanjske soseske izposodil pri Gorenjski banki. Ta ima na vsem premoženju Perine vpisano zastavno pravico v višini 13 milijonov evrov. A po stečaju SGP Tehnika se je v Perini očitno okrepil vpliv prvotnih lastnikov, ki so v lasti obdržali manjšinske deleže. »Drži, trije manjšinski lastniki Perine so me predlagali za direktorja, a je moral stečajni upravitelj seveda soglašati,« je poudaril Zore. »Bistvo je, da projekt, ki mu glede gradnje manjka še slabih 20 odstotkov, pripeljemo do konca in skušamo prodati stanovanja in pisarne. Teh 13 milijonov bo sicer premalo, tako da pričakujemo, da bo banka odobrila še nekaj dodatnega denarja. Stanovanja se bodo prodajala po ceni, nižji od dva tisoč evrov za kvadratni meter, če bomo pri prodaji uspešni, bomo odplačali kredite in nekaj malega lahko ostane še lastnikom,« je pojasnil Zore. V kompleksu je 93 stanovanj in 23 pisarn. Novega izvajalca še niso izbrali, gradbenih del (zaključna dela in ena fasada) je še za pol leta.

V sklopu tega projekta je tudi gradnja javne knjižnice, ki jo je gradil Tehnik, investitor pa je občina Radovljica. Ta bo zdaj morala prek razpisa iskati novega izvajalca, za dokončanje gradnje pa bodo potrebovali še dobre tri milijone, pri čemer stroški prekinitve del in izbora novega izvajalca niso upoštevani.