Kot je na novinarski konferenci po seji poslanske skupine SLS pojasnil Bogovič, v SLS podpirajo, da je novi guverner Banke Slovenije z ekipo "končno začel opravljati delo nadzornika". Hkrati od novega vodstva pričakujejo, da bo preverilo, zakaj ekipa nekdanjega guvernerja tega dela ni opravila.

Pri Factor banki in Probanki gre namreč po Bogovičevi oceni "več kot očitno za povsem neprimerno prepletenost vlog, ki so v banki"; tako lastniške funkcije ter funkcij nadzornikov, uprave in vodenja kot na drugi strani "istih ljudi, ki se v drugih vlogah pojavljajo kot največji kreditojemalci iz teh bank", je poudaril.

V SLS podpirajo tudi to, da se o tem spregovori v DZ

Zato bo po prepričanju SLS postopek nadzorovane likvidacije velik preizkusni kamen za slovensko bančništvo, verodostojnost Banke Slovenije in ljudi, ki bodo opravljali "to zahtevno nalogo", je navedel Bogovič. Da davkoplačevalci to breme sprejmejo, morata namreč kot predpogoj izredni upravi zelo jasno poiskati odgovorne in dokončno razkriti imena, hkrati pa je treba narediti vse za to, da se čim več sredstev "v teh čudnih povezavah" tudi pobere nazaj.

V nasprotnem primeru je po Bogovičevem mnenju težko pričakovati zaupanje ljudi, zlasti ko bodo "prišle na vrsto največje banke, kjer bodo po vsej verjetnosti tudi številke bistveno drugačne kot v teh dveh bankah". Pojasnil je, da v SLS podpirajo tudi to, da se o tem spregovori v DZ. Kot pravi, je to preizkusni kamen tudi za politiko, da "odraste in to grdo epizodo iz slovenske privatizacije razgali in temu enkrat naredi konec".

Evropski poslanci iz Slovenije različno

Evropski poslanci iz Slovenije so danes v Strasbourgu komentirali dogajanje v Sloveniji, še posebej odločitev za likvidacijo Probanke in Factor banke. Za ene je to dobro sporočilo, drugi opozarjajo, da bodo račun spet dobili davkoplačevalci. Slišati je bilo tudi kritike zaradi počasnega ukrepanja vlade in na račun prvaka SD Igorja Lukšiča.

Lojze Peterle (EPP/NSi) in Zofija Mazej Kukovič (EPP/SDS) sta v komentarju odločitve za likvidacijo Probanke in Factor banke izpostavila problem nove obremenitve davkoplačevalcev.

Peterle je sicer okrcal vlado zaradi neodzivnosti in počasnosti. Bruselj je bil prijazen in je dal vladi več časa, kot je prosila premierka Alenka Bratušek, pa vendar vlada doslej ni storila nič bistvenega, temveč še naprej razmišlja, pripravlja in analizira.

Vajgl: Očitno je, da sta bili obe banki vpleteni v slovenske tajkunske posle

Po besedah Iva Vajgla (Alde/Zares) je v povezavi z likvidacijo bank očitno, da sta bili obe banki vpleteni v slovenske tajkunske posle in da so njuni upravni organi padli na kratkovidnost pri odobravanju kreditov, ki so krepko presegali njune zmogljivosti. Odločitev o likvidaciji je sicer po Vajglovem mnenju "slaba novica za marsikoga, ki je bankama zaupal, a dobra za Slovenijo".

Tudi Vajgl je posvaril pred strašenjem Slovencev s trojko, Evropo in njenimi ustanovami, češ da nimamo nobenega razloga za evroskepticizem. Meni sicer, da program pomoči za Slovenijo "za zdaj ni potreben" in da je povsem neprimerno Slovenijo primerjati z Grčijo, kvečjemu z Irsko, ki je imela podobne probleme z bančnim sistemom in je danes samozavestno na poti ozdravitve.

Kacin pričakuje, da bo Evropska komisija podprla vlado in izrekla zadovoljstvo nad tem, kar je zdaj narejeno

Tudi Jelko Kacin (Alde/LDS) pričakuje, da bo Evropska komisija podprla vlado in izrekla zadovoljstvo nad tem, kar je zdaj narejeno. Najava prekinitve delovanja dveh majhnih bank je po njegovih besedah "pravo sporočilo".

"Tudi pogrebno podjetje od nečesa živi. Jasno je, da so pri likvidaciji bank nekateri stroški," je komentiral Peterletove kritike, da bodo plačali davkoplačevalci. Dejstvo, da so stečajni upravitelji iz tujine, je po Kacinovih besedah pozitivno sporočilo.

Kot enega večjih problemov Slovenije je Kacin izpostavil to, da slovenski javni sektor stane preveč. "Vsako plovilo, ki ga vleče dol, je treba razbremeniti, da ostane na površju," je ponazoril.

Kacin je opozoril tudi na pomen tega, da ljudje sanacijo bančnega sistema razumejo kot nekaj pozitivnega in da bodo začeli spet trošiti denar, saj je to ključno za zagon gospodarstva. Poslanec je "zmeren optimist" in verjame, da bo to, kar se sedaj dogaja, pomagalo "sprostiti krč v glavah".

Predstavniki gospodarstva naklonjeni likvidaciji dveh bank, a pogrešajo celovite rešitve

Vodilni predstavniki delodajalskih združenj so večinoma naklonjeni odločitvi Banke Slovenije za začetek postopka nadzorovane likvidacije Probanke in Factor banke, a istočasno pogrešajo celovit in pregleden okvir sanacije razmer v bančnem sistemu.

Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič je na današnji novinarski konferenci povedal, da je čim prejšnji transparenten začetek sanacije bančnega sistema ena od pobud gospodarstvenikov v dokumentu Kisik za gospodarstvo.

Izvršna direktorica Združenja Manager Sonja Šmuc je poudarila, da je treba likvidacijo izpeljati čim bolje in s čim manj stroški za davkoplačevalce, ob tem pa preveriti odgovornost prejšnjih uprav in nadzornikov.

Na vprašanje, ali se ji zdi odločitev za nadzorovano likvidacijo boljša od stečaja obeh bank, je Šmučeva odgovorila, da si želijo v združenju slišati argumente. Če je bil glavni argument, da se ne povzroči panike med varčevalci, je bil po njenem mnenju verjetno dosežen, saj panike ni bilo.

Iz današnje tiskane izdaje preberite še:

Strošek države bo presegel pol milijarde

Padli banki – nova skrb za Jankovića, Lovšeta, Glaserja...