Člani sveta agencije Spirit so na petkovi izredni seji soglasno ugotovili, da je bil javni razpis za spodbujanje zaposlovanja pri projektih s področja razvoja novih produktov z vidika objektivne odgovornosti netransparenten. Svet Spirita, ki mu predseduje vodja direktorata za turizem in internacionalizacijo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Marjan Hribar, je zato soglasno podprl odločitev gospodarskega ministrstva o razveljavitvi 30-milijonskega razpisa.

Svet agencije, ki deluje kot nadzorni organ, je vodstvu Spirita na čelu z v. d. direktorja Boštjanom Skalarjem naložil, da ugotovi objektivno odgovornost in v celoti razišče primer. Z njegovimi predlogi se bo svet Spirita seznanil že v ponedeljek.

V Spiritu so minuli teden sicer napovedali, da se bodo zoper odločitev ministrstva pritožili, vendar je to glede na odločitev sveta agencije, ki je ministrstvo podprl, malo verjetno. Skalar, ki je še pred dnevi trdil, da na Spiritu niso zagrešili nobene napake, je zdaj zagotovo v nezavidljivem položaju. Hribar na vprašanje, kdo poleg direktorja agencije bi še lahko nosil objektivno odgovornost, ni konkretno odgovoril. Pojasnil je le, da bi to lahko bil nekdo med Skalarjem in strokovno komisijo, ki je vodila razpis. Po zatrjevanju naših virov bi se objektivna odgovornost lahko nanašala na Dašo Rakovec, ki na Spiritu vodi sektor za spodbujanje podjetništva, inovativnosti in tehnološkega razvoja, čeprav na Spiritu včeraj niso odgovorili na naše vprašanje, kakšno vlogo je na domnevno spornem razpisu sploh imela.

Spomnimo, da je ministrstvo razpis razveljavilo, ker so se štirje člani komisije od enajstih izločili iz postopka ocenjevanja vlog, prispelih na razpis, in sicer z obrazložitvijo, da naj bi se na razpis prijavila tudi podjetja, povezana z njihovimi zakonskimi partnerji. Problem je nastal, ker so isti člani komisije sodelovali pri pripravi razpisnih pogojev in meril, zgolj izločitev iz postopka ocenjevanja vlog pa po mnenju ministrstva sumov netransparentnosti ne odpravlja. Poročali smo že, da je ministrstvo zaradi navedenega napovedalo tudi prijavo na komisijo za preprečevanje korupcije.

V prihodnjih dneh naj bi bilo po Hribarjevih besedah jasno tudi, kdo je narekoval spremembe razpisnih pogojev tik pred rokom za oddajo prvih vlog. Po naših informacijah naj bi spremembe razpisnih pogojev sledile spremembam zakona o podpornem okolju za podjetništvo, ki ga je vlada sprejela v začetku septembra lani. Ta je, spomnimo, nabor podjetij, upravičenih do javnih sredstev, razširil na vse pravne in fizične osebe, ki se ukvarjajo z gospodarsko dejavnostjo. Če so bila dotlej javna sredstva dostopna zgolj podjetjem, organiziranim kot gospodarske družbe, ali samostojnim podjetnikom, so bila s spremembo zakona dosegljiva tudi zadrugam in posameznikom. Po novem so lahko na razpisu Spirita sodelovale tudi različne državne raziskovalne institucije, zahtevana stopnja izobrazbe se je znižala s sedme na šesto stopnjo. Čez noč se je spremenila še zahteva, da mora imeti podjetje, ki kandidira za sredstva, najmanj pet zaposlenih. Po spremembi je moralo imeti zaposleno le eno osebo.