Šest novih nadzornikov Zavarovalnice Triglav, ki bodo mandat nastopili 8. aprila, potem ko se zdajšnjim izteče mandat, je predlagala medtem že ugasla Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN). Sod je danes na skupščino prišel z nasprotnim predlogom za tri od šestih članov nadzornega sveta in za vse tudi dobil zadostno podporo.

Novi nadzorniki Zavarovalnice Triglav so tako nekdanji državni sekretar na finančnem ministrstvu Aleš Živkovič, direktor Univerzitetnega inkubatorja Primorske Rok Strašek, nekdanji prvi mož Agencije za zavarovalni nadzor Mihael Perman, direktor Stanovanjskega sklada RS Žiga Andoljšek in Blaž Šlemic iz Deželne banke Slovenije. Še en mandat pa v nadzornem svetu ostaja direktor finančne družbe Bartimaeus in nekdanji v.d. direktorja Agencije za trg vrednostnih papirjev Jovan Lukovac.

Predsednik društva Mali delničarji Slovenije (MDS) Rajko Stanković, ki je na skupščini zastopal štiri odstotke kapitala, je nasprotoval vsem novim nadzornikom največje slovenske zavarovalnice z izjemo Permana ter napovedal vložitev izpodbojnih tožb.

Čeprav ATVP ni izdala odločbe o odvzemu glasovalnih pravic, pa bi morale po Stankovićevih besedah vsem delničarjem, ki so v delni ali celotni lasti države in katerih zastopnik je Sod, mirovati glasovalne pravice. Gre za ZPIZ, Sod, Hit, Telekom Slovenije, NKBM, Eles in DSU. S tem se ni strinjal predsedujoči na skupščini Franci Matoz. Sod, ki sicer z državnim premoženjem upravlja le začasno do ustanovitve Slovenskega državnega holdinga, je sicer na skupščini zastopal le delnice zavarovalnice v lasti ZPIZ.

Skupščina se je poleg tega na predlog AUKN seznanila še z aktivnostmi v zvezi s sodelovanjem Zavarovalnice Triglav pri dokapitalizaciji njene družbe Triglav INT, pod okrilje katere je združila svoje hčerinske družbe na Balkanu.

Pogodbo o dokapitalizaciji je z Mednarodno finančno korporacijo (IFC) iz skupine Svetovne banke sklenila že aprila lani, a posla še do danes niso izpeljali. IFC naj bi z vplačilom 25 milijonov evrov postala lastnica 16,68 odstotka Triglava INT.

Uprava Zavarovalnice Triglav je projekt predstavila v pisni obliki, dodatno pa je predsednik uprave Matjaž Rakovec pojasnil, da se je zadeva zavlekla, ker je IFC potreboval soglasje vseh regulatorjev za vstop v vse hčerinske družbe. Projekt naj bi bil končan v prvi polovici leta 2013.