Medtem ko predsednik uprave Nove KBM Aleš Hauc že leto dni išče tretjega člana uprave banke, državo očitno sedaj že mineva potrpljenje. Po neuradnih informacijah naj bi si namreč vladajoča politična garnitura v zadnjem času vedno bolj prizadevala, da bi nadzorni svet NKBM v čim krajšem času oziroma še pred prenosom slabih posojil na družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) imenoval tudi tretjega člana uprave.

»Ali bo na naslednji seji govora tudi o imenovanju novega člana uprave, se še nismo odločili,« nam je včeraj povedal predsednik nadzornega sveta NKBM Peter Kukovica, ki datuma naslednje seje še ni določil. Čeprav je Hauc že ob lanskem imenovanju Igorja Žibrika za novega člana uprave napovedoval razširitev uprave, v letu dni nadzornikom ni predlagal niti enega potencialnega kandidata za to funkcijo. Zavlačevanje z dopolnitvijo uprave utegne biti sicer povezano tudi s spremembo politične oblasti, saj je bil Hauc za predsednika uprave imenovan še v času Janševe vlade, močno politično podporo vrha SDS pa naj bi imel tudi Žibrik.

Ne glede na to, ali bodo nadzorniki na naslednji seji odločali o razširitvi uprave, pa na seji ne bo smel sodelovati glavni izvršni direktor KD Group Aljoša Tomaž, edini nadzornik NKBM, ki je bil imenovan v času sedanje vlade. Na junijski skupščini je namreč država »spregledala« omejitve v statutu mariborske banke, po katerih član nadzornega sveta NKBM ne sme biti hkrati tudi nadzornik ali član uprave nadzorovane družbe (banke, zavarovalnice, družbe za upravljanje, pokojninske družbe ali borznoposredniške družbe). Kršenje statutarnih omejitev je po navedbah naših virov zmotilo tudi Banko Slovenije, ki je na banko že poslala zahtevo, da Tomaž na sejah nadzornega sveta ne sme sodelovati.

»Banka Slovenije nas je res obvestila, da Aljoša Tomaž ne izpolnjuje vseh določil statuta NKBM in je v konfliktu interesov. Dokler Tomaž ne bo odstopil iz nadzornega sveta Adriatic Slovenice (hčerinska družba KD Group op. p.) mu ne moremo pošiljati gradiv ali ga vabiti na seje nadzornega sveta,« je naše informacije potrdil Kukovica, medtem ko nam Tomaža za komentar včeraj ni uspelo priklicati. Tako za zdaj ni znano, ali bi bilo za centralne bankirje dovolj, če bi Tomaž odstopil iz nadzornega sveta Adriatic Slovenice ali pa bi moral hkrati odstopiti tudi z mesta glavnega izvršnega direktorja KD Group. Statut Nove KBM namreč prepoveduje članstvo v nadzornem svetu tudi članom uprave finančnega holdinga. »Glede tega vprašanja še vedno čakamo na odgovor oziroma mnenje Banke Slovenije,« nam je povedal Kukovica. Po navedbah naših virov Tomaž za statutarne omejitve pred imenovanjem sploh ni vedel in se je očitno zanašal, da je ministrstvo za finance pred njegovo kandidaturo preverilo morebitne omejitve oziroma konflikt interesov.

Ker je le malo možnosti, da bi Tomaž zapustil Skupino KD Group, ni mogoče izključiti, da bo država v kratkem zahtevala sklic nove skupščine in dopolnitev nadzornega sveta. Hkrati s pričakovanimi spremembami v upravi in nadzornem svetu pa je v kratkem pričakovati večje spremembe tudi v širšem vodstvu banke. Potem ko je uprava Nove KBM junija proti 15 odgovornim osebam vložila za 66,5 milijona evrov odškodninskih tožb, je po neuradnih informacijah več toženih vodilnih kadrov v zadnjem času prejelo tudi odpovedi pogodb o zaposlitvi, s čimer jim je začel teči tudi odpovedni rok. V jesenskih mesecih pa nameravajo v Novi KBM vložiti še za okoli 100 milijonov evrov odškodninskih tožb, kar naj bi s seboj prineslo tudi nove menjave tako v ožjem kot tudi v širšem vodstvu banke in njenih hčerinskih podjetij.