Medtem ko lastnik Agrokorja Ivica Todorić še vedno nima zagotovljenega denarja za naskok na Mercator, njegova ponudba v višini 110 evrov za delnico pa je bila bistveno pod pričakovanji lastnikov, slednje lobisti hrvaške skupine že intenzivno prepričujejo, naj pogovore o prodaji slovenskega trgovca nadaljujejo, in to izključno z Agrokorjem.

Pričakovati bi bilo, da bodo lastniki takoj ustavili prodajne postopke: poleg slabih ponudb je eden od dveh ponudnikov, sklad MID Europa, oddal le ponudbo za dokapitalizacijo in ne za nakup večinskega deleža Mercatorja. Vendar bodo Agrokorju tudi v tokratnem postopku poleg svetovalca pri prodaji, nizozemske banke ING, očitno zelo šli na roko v NLB. Ta je ena največjih lastnic in financerk Mercatorja z največjim neformalnim vplivom v prodajnem konzorciju. Želja po prodaji je očitno večja od tehtanja posledic za Mercator in s tem tveganj, ki bi jih prinesla prodaja finančno izčrpanemu Agrokorju. Kot razkriva letno poročilo, bi Skupina Agrokor brez visokih državnih subvencij in enkratnih dobičkov pri prodaji nekaterih naložb že lani poslovala z visoko izgubo.

Želja NLB po nadaljevanju ekskluzivnih pogovorov z Agrokorjem je morda povezana s skupno zgodovino hrvaške družbe in aktualnega predsednika uprave NLB Janka Medje. Še kot član uprave slovenske banke Unicredit naj bi bil namreč prav Medja odgovoren za operativni del priprav na prevzem Mercatorja, italijanska bančna skupina pa je med drugim ena ključnih financerk Agrokorja.

Pričakovati je, da bo ING v prihodnjih dneh pozval Agrokor k izboljšanju ponudbe. A naši viri trdijo, da jo je Agrokor pripravljen podkrepiti zgolj z bančno garancijo v višini desetih odstotkov vrednosti posla (okoli 20 milijonov evrov), čeprav je običajno, da kupec že ob oddaji zavezujoče ponudbe kupnino deponira na posebnem fiduciarnem računu ali za resnost ponudbe predloži bančno garancijo v vrednosti celotnega posla. Namesto tega je Agrokor v svoji ponudbi predložil le nezavezujoča pisma podpore skladov tveganega kapitala One Equity Partners in Blackstone, v katerih je večje število odložnih pogojev.

8