Direktor Energetike Ljubljana Hrvoje Drašković bi se lahko v kratkem znašel v konfliktu interesov.

Po neuradnih informacijah je namreč njegovo ime na seznamu kandidatov, med katerimi bo Slovenska odškodninska družba (Sod) izbirala nove člane nadzornega sveta Gen Energije, slovenske solastnice krške nuklearke. Morebitno Draškovićevo imenovanje že zdaj zbuja nemalo vprašanj. Gen Energija je polovična solastnica družbe Gen-I, neposrednega konkurenta Energetike Ljubljana na trgu plina. V upravi Gen-I pa formalno sedi tudi Martin Novšak, direktor Gen Energije, ki bi ga nadziral Drašković.

Temu bi nov položaj omogočal dostop do notranjih informacij o poslovanju Gen-I. Spomnimo, da je lanski vstop Gen-I na trg plina najbolj udaril ravno po Energetiki Ljubljana, ki je pred tem obvladovala skoraj osem odstotkov maloprodajnega trga. Z družbo, ki jo vodi Robert Golob, je tako Energetika Ljubljana že v skoraj leto dni trajajoči cenovni vojni, njen čisti dobiček pa je z 18,3 milijona evrov v letu 2011 tudi zaradi tega lani padel na vsega 2,5 milijona evrov.

Drašković včeraj ni bil pretirano zgovoren. Dejal je, da »se bo o tem, ali je v konfliktu interesov, izjasnil, ali in ko bo imenovan« v nadzorni svet Gen Energije. Iz tega je mogoče sklepati, da se položaju sam ne bo odrekel. Tudi za to ima Drašković, ki bi med nadzorniki Gen Energije izpolnil »kvoto« SD, poleg »bližine« konkurenta bržčas še en dober razlog. Z morebitnim poznejšim rušenjem Novšaka bi namreč ob dejstvu, da je polovica Gen-I v lasti Petrola, ki si želi večjega upravljavskega vpliva v družbi, precej omajal tudi Golobov položaj.

Poročali smo že, da naj bi v najožjem izboru za člane nadzornega sveta družbe, ki je lani ustvarila 194,7 milijona evrov prihodkov in 14,8 milijona evrov dobička, poleg Draškovića ostali Niko Galeša (velja za kandidata PS), Jernej Andrejaš (PS), Saša Geržina (DeSUS) in Danijel Levičar (DL). Postopek imenovanja naj bi bil končan še ta mesec. Kdaj, nam včeraj pri predsedniku uprave Soda Tomažu Kuntariču ni uspelo preveriti.