Župan Horjula Janko Jazbec je vse bliže nakupu glavnega premoženja iz stečajne mase SCT, industrijskega obrata v Črnučah, kjer je ena največjih betonarn v državi. Čeprav je Nova Ljubljanska banka (NLB) kot ločitvena upnica podala negativno mnenje k predlogu prodaje, neuradno zaradi nizke ponujene kupnine, jo lahko stečajni upravitelj Leon Benigar Tošič in sodišče ne upoštevata in potrdita prodajo.

»Kot upravitelj sem dolžan poskrbeti, da se premoženje proda čim prej, zato bom pri prodaji vztrajal, banka ima vedno možnost sama sodelovati pri nakupu in kupiti premoženje, potem pa ga prodajati naprej po višji ceni, če misli, da je to mogoče. Natanko na tak način smo prodali industrijski kompleks v Mengšu, ko je Abanka Vipa sama kupila vse nepremičnine za ceno dva milijona evrov,« nam je povedal Benigar Tošič. Da je odločen izpeljati prodajo 100.000 kvadratnih metrov velikega kompleksa, priča tudi podatek, da je moral upniški odbor SCT že drugič odločati o enakem predlogu, čeprav ga je manj kot mesec dni prej zavrnil. Kljub temu bo moralo Jazbečevo podjetje Janmix za zemljišča, na katerih so podjetja iz skupine SCT svoj čas ustvarjala na desetine milijonov evrov prihodkov, plačati le dobrih pet milijonov evrov (skupaj z DDV). To predstavlja vsega polovico njihove ocenjene tržne vrednosti, ponujena cena pa je celo nižja od likvidacijske. Ob tem velja opozoriti, da gre za številke iz sveže cenitve, saj so bile pred tem nepremičnine SCT ocenjene na precej višje vrednosti. Jazbec je premagal šest drugih tekmecev, tudi Schenker, ki je hotel plačati več kot šest milijonov evrov, vendar je najprej zahteval pregled morebitne onesnaženosti zemljišč.

Kljub temu da sta NLB in upniški odbor dala negativno mnenje k prodaji kompleksa v Črnučah, je mogoče, da bo sodišče soglašalo s sklenitvijo prodajne pogodbe, saj ni vezano na mnenje upniškega odbora, je dejal Benigar Tošič. »Prodaja je v interesu vseh upnikov, ne samo ločitvenih, saj bomo po prodaji lahko poračunali vse do zdaj nastale stroške, ki so vezani na kompleks v Črnučah, in tako dobljena sredstva porabili za poplačilo plač delavcev, ki jih SCT še dolguje. Delavci kot upniki so zato zainteresirani, da se prodaja opravi čim prej, upravitelj pa moram upoštevati interese vseh upnikov, zlasti pa slediti načelu hitrosti postopka, ki naj bi se drugo leto že končal. To bo mogoče samo, če bo prodaja uspešno opravljena. Po posvetu s sodiščem sem se upravitelj odločil, da ne bomo podaljševali postopka več, kot je nujno potrebno, vsak izmed upnikov pa mora sam aktivno poskrbeti za uresničevanje svojih interesov, ki pa ne smejo vplivati na zavlačevanje postopka na splošno,« je dodal.

Ob skorajšnji prodaji opuščenega obrata SCT v Črnučah, kjer so zanimiva zlasti dobro ohranjena skladišča in leta 2006 postavljena betonarna, ki jo je upravljal Rok Furlan in zagotavljal beton pri gradnji športnega kompleksa Stožice, se kljub vsemu postavljajo določena vprašanja. Kje bo Jazbec dobil več kot pet milijonov evrov, glede na to, da je imelo zmagovalno podjetje Janmix v začetku leta manj kot 200.000 evrov premoženja? Po nekaterih informacijah naj bi denar priskrbel podjetnik Marjan Pišljar, ki ga najdemo med kupci premoženja v več stečajih. Ta sicer zagotavlja, da ni kupec betonarne. Ker se je Jazbec do zdaj v glavnem ukvarjal s prodajo tekstilnih izdelkov za promocijo in šport, so vse glasnejša tudi ugibanja, da je župan Horjula le vmesni lastnik in bi betonarno nato (pre)prodal podjetju iz gradbene operative.