Centralna banka za pomoč gospodarstvu odkupuje obveznice finančnega ministrstva in vrednostne papirje na podlagi hipotek, da ohrani dolgoročne obrestne mere na nizki ravni. Spremembe tega programa niso vnaprej določene, je zagotovil in dodal, da ga bodo krčili ali širili odvisno od razvoja dogodkov.

Odkupovanje vrednostnih papirjev in obveznic v vrednosti 85 milijonov dolarjev na mesec se je začelo lani septembra in Bernanke je ob tem ponovil svoje mnenje, da se lahko program začne krčiti jeseni, glede na to, da so tekoči gospodarski podatki ugodni. Če se poslabšajo, se lahko zgodi obratno.

"Ker je program odvisen od gospodarskega in finančnega razvoja, ni na neki vnaprej določeni smeri," je povedal Bernanke v svojem rednem polletnem poročilu v odboru za finance predstavniškega doma. Enako bo ponovil v četrtek v senatnem odboru za bančništvo. Njegove besede so imele blagodejni učinek na borze, saj so indeksi začeli rasti.

Kongresnikom je nato razložil nekaj hipotetičnih možnosti. Gospodarska rast se lahko še bolj skrči zaradi šibke svetovne ekonomije, ali pa zaradi avtomatičnih proračunskih varčevalnih ukrepov in višjih davkov. Inflacija lahko ostane precej nižja od ciljnih dveh odstotkov, stopnja brezposelnosti pa se lahko zmanjša ne zaradi tega, ker bo več delovnih mest, ampak ponovno zato, ker bodo ljudje prenehali aktivno iskati delo.

Bernanke je tudi v kongresu bistvu ponovil to, kar je povedal po zadnjem zasedanju Odbora za odprti trg Federal Reserve (FOMC) junija, ko so se vlagatelji na borzah uvodoma preplašili in začeli z razprodajo delnic. Nato so ponovno premislili in zares poslušali kaj je povedal, nakar so vrednosti delniških indeksov začele spet rasti in so konec preteklega tedna dosegle rekordne vrednosti.

Zaradi nesposobnosti demokratov in republikancev v kongresu, da sprejmejo ukrepe v korist gospodarstva, je ostala na voljo le centralna banka. Odkar se je začel program odkupovanja obveznic in vrednostnih papirjev, so delodajalci na mesec povprečno ustvarili 202.000 delovnih mest več kot so jih ukinili. Stopnja brezposelnosti ostaja visoka pri 7,6 odstotka, rast pa je šibka.