Nadzorni svet Petrola bo na jutrišnji seji predvidoma odločal o tem, kdo bo ob predsedniku Tomažu Berločniku sedel v upravi domačega naftnega trgovca.

Po neuradnih informacijah imata za to največ možnosti dosedanja člana uprave Rok Vodnik (energetika) in Janez Živko (finance). Oba naj bi se prebila tudi čez kadrovsko komisijo nadzornega sveta. Nov mandat dvojca Vodnik-Živko v vrhu Petrola bi bil pomembna Berločnikova kadrovska zmaga. Ni skrivnost, da si ga je najbolj želel prav predsednik uprave. Drugačnega mnenja so (bili) v državnem Sodu, največjem lastniku Petrola. Tam namreč niso pretirano skrivali želje po delni prevetritvi uprave. Še konec aprila je bila aktualna tudi njena razširitev z dvema dodatnima članoma. A s tem se očitno niso strinjali v nadzornem svetu Petrola, ki ga vodi nekdanji direktor Soda Tomaž Kuntarič. Ta naj bi zdaj resno razmišljal tudi o možnosti, da Berločniku hkrati z imenovanjem novih-starih članov uprave potrdi še nov štiriletni mandat na čelu Petrola. Kljub nekaterim drugačnim pričakovanjem o tem naj (še) ne bi odločali na jutrišnji seji.

Pri tem gredo nadzornikom Petrola na roke tudi nove politične okoliščine. Razkol v PS in odstop predsednice vlade Alenke Bratušek sta precej zmanjšala veter v jadra Soda, na vrhu katerega od aprila sedi Matej Pirc iz PS. Omejila naj bi tudi moč pritiskov iz vladnih in lobističnih vrst. Da ima Berločnik v Kuntariču, ki je aktualnega prvega moža Petrola leta 2011 pomagal postaviti na položaj, trdno zaslombo, je jasno že dlje časa. To se je nazadnje potrdilo oktobra lani, ko se nadzorniki Petrola niso odločili razrešiti močno zadolženega Živka, ki je mimo njihove vednosti sklepal zasebne dogovore o sodelovanju pri nakupu Steklarne Rogaška. Berločnik sicer upravo Petrola trdno obvladuje že od oktobra 2011, ko jo je na njegovo zahtevo morala zapustiti članica uprave za nabavo Mariča Lah, edini preostali kader iz obdobja, ko je Petrol vodil Janez Lotrič, še pred tem pa tudi Roman Dobnikar, ki naj bi vanjo prišel iz kvote SD.

Kljub temu sta se prvemu možu Petrola v zadnjih tednih odprli dve novi »fronti«. Prva je povezana z odločbo agencije za energijo, ki bo z zelo verjetnim »umikom« Roka Vodnika iz nadzornega sveta Plinovodov precej zmanjšala Petrolov vpliv v Skupini Geoplin. Druga težava za Petrol je včerajšnji dokončni padec hrvaškega ministra za finance Slavka Linića. Slednji je bil namreč najpomembnejši zaščitnik tamkajšnjega poslovneža Joza Kalema, Petrolovega ključnega partnerja na Hrvaškem, ki se je pred časom znašel v kazenskem postopku.

Berločnikov aktualni mandat se izteče februarja 2016. Takrat naj bi Petrol po strateškem načrtu na ravni skupine na leto ustvarjal 4,6 milijarde evrov prihodkov od prodaje, čisti poslovni izid bi presegal 90 milijonov evrov, v lasti pa bi imel 527 bencinskih servisov. Lanski prihodki Skupine Petrol so znašali slabe štiri milijarde evrov, število bencinskih servisov pa se je do konca leta ustavilo pri 476.