Bolj ali manj presenetljiva napoved

Do bolj ali manj presenetljive napovedi predsednika komisije prihaja v času širše razprave o učinkovitosti varčevalnih ukrepov, ki jih pri reševanju gospodarske in dolžniške krize zagovarja EU. Ti ukrepi po mnenju najbolj prizadetih držav in levih političnih strank preveč zavirajo gospodarsko rast.

"Danes bi rad napovedal, da bomo pri ocenjevanju nacionalnih proračunov za 2014 in proračunskih izplenov za letošnje leto ob popolnem upoštevanju pakta o stabilnosti in rasti razmislili o možnosti začasnih odstopanj od ciljev zastavljenega znižanja strukturnega primanjkljaja," je povedal Barroso.

Hkrati je opozoril, da bodo članicam takšno odstopanje dovolili, če bodo sofinancirale evropske projekte, ki bodo imeli na dolgi rok pozitiven, neposreden in preverljiv učinek na proračun. Evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn bo o podrobnostih novega pristopa danes obvestil finančne ministre EU in Evropski parlament, je napovedal Barroso.

Italija si je za to močno prizadevala

Italija, ena od kriznih držav, ki si je močno prizadevala za razrahljanje proračunskih pravil EU, je že pozdravila napoved predsednika komisije in jo označila za pomembno zmago.

"To je nagrada za trud, ki ga je ta vlada od vsega začetka kazala pri spoštovanju javnofinančnih ciljev," so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili iz urada italijanskega premiera Enrica Lette.

Države članice so v programu stabilnosti, ki so ga morale skupaj z nacionalnim reformnim programom najkasneje maja poslati v Bruselj, opredelile, kako in kdaj nameravajo uravnotežiti javne finance. Slovenija se je denimo zavezala, da bo javne finance strukturno izravnala leta 2017.