Z izdajo delnic po 40 odstotkov nižji ceni od ponedeljkove zaključne borzne vrednosti naj bi pokrili del kapitalske luknje v višini 12,8 milijarde funtov. Diskont pri ponujenih novih delnicah je danes sicer pričakovano negativno vplivalo na vrednost delnice banke na londonski borzi.

Kapitalska luknja sloni na nedavnih ugotovitvah britanskega nadzornika bančnega sistema Prudential Regulation Authority, ki je določil nove strožje kapitalske zahteve za britanske banke.

Z dodatnimi kapitalskimi blažilci bi bile banke bolje opremljene v primeru potencialnih novih kriz, čeprav je Barclays s količnikom najbolj kakovostnega temeljnega kapitala (Core Tier 1) v višini 11,1 odstotka med dobro kapitaliziranimi evropskimi bankami.

Novi višji minimalni količnik kapitalske ustreznosti naj bi banka dosegla do junija prihodnje leto, a v banki so zapisali, da so se po temeljitem premisleku odločili, da nove zahteve izpolnijo v čim krajšem času.

Poleg izdaje novih delnic po precejšnjem diskontu načrt za kapitalsko krepitev predvideva še zmanjšanje tveganega premoženja v bilancah, izdajo novih hibridnih obveznic, zadržanje dela dobička in druge ukrepe za krepitev kapitala.

Barclays je danes objavil tudi poslovne izide. V polletju je banka ustvarila 2,05 milijarde funtov čistega dobička, kar je 25 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Dobiček pred davki je bil s 3,59 milijarde funtov v primerjavi z enakim lanskim obdobjem nižji za 17 odstotkov. Skupni prihodki so medtem upadli za tri odstotke na 15,07 milijarde funtov.

Samo v drugem letošnjem četrtletju je banka pridelala 168 milijonov funtov izgube, potem ko je v enakem obdobju lani poročala o 746 milijonih evrov dobička.

Poslovanje banke so v tem obdobju spet močno prizadeli izredni stroški. Ti so znašali dve milijarde funtov, povezani pa so z več aferami zaradi zavajanja in okoriščanja na račun britanskih potrošnikov.