Uprava Pivovarne Laško pod vodstvom Dušana Zorka se je po neuradnih informacijah pred dnevi z bankami upnicami dogovorila o kratkoročnem reprogramiranju posojil, ki bi ji sicer zapadle že konec letošnjega septembra. Podobno kot v zadnjih dveh letih so bankirji tudi tokrat posojila Laščanom podaljšali za le sedem mesecev, se pravi do konca aprila prihodnje leto.

Podrobnosti dogovora z bankami za zdaj še niso znane, po neuradnih informacijah pa banke tokrat obrestne mere Laščanom niso zvišale in so jo ohranile na trenutni ravni (v povprečju med petimi in šestimi odstotki). V skladu z bančnim dogovorom naj bi Skupina Pivovarna Laško letos poleg obresti odplačala tudi za okoli 15 milijonov evrov glavnice posojil, s čimer bi se finančni dolg skupine znižal s trenutnih 360 na okoli 345 milijonov evrov. S prodajo delnic Mercatorja bi se finančni dolg Skupine Laško sicer znižal na okoli 250 milijonov evrov. Hkrati z reprogramiranjem posojil so banke po neuradnih informacijah umaknile tudi zastavne pravice z delnic Mercatorja in s tem omogočile prenos delnic na posebni račun pri Centralni klirinško-depotni družbi KDD. Brez tega koraka Laščani namreč sploh ne bi mogli prodati svojega četrtinskega deleža v Mercatorju, tudi če bi Agrokorju uspelo zbrati sredstva za prevzem največjega slovenskega trgovca. Laščanom pa se je včeraj iztekel rok, ki jim ga je za prodajo Večera postavila Agencija za varstvo konkurence. Čeprav bi lahko sedaj prodajo Večera v svoje roke vzeli kar varuhi konkurence, so v Delu včeraj že napovedali, da bodo pogovore s potencialnimi vlagatelji kljub temu nadaljevali.

Pred kratkim so v Pivovarni Laško začeli tudi s postopki za prodajo Radenske, ki je lani ustvarila 31 milijonov evrov prihodkov in 4,1 milijona evrov dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA). Koliko bi Laščani lahko iztržili za svojo hčerinsko družbo, za zdaj ni mogoče napovedati, bo pa prodaja brez dvoma odvisna tudi od razrešitve denacionalizacijskih zahtev nekdanjih lastnikov za vračilo dela premoženja Radenske. Kupnino znižuje tudi finančni dolg Radenske, ki je imela konec lanskega leta najetih za 14,7 milijona evrov posojil, ki pa bi jih lahko skoraj v celoti odplačala s prodajo delnic Mercatorja. Pred prodajo bi moral tako Zorko po ocenah poznavalcev Radensko tudi očistiti nasedlih naložb, med katerimi sta tudi 19-odstotni delež Dela in 7,1-odstotni paket delnic Premogovnika Velenje.

Dodaten priliv pa si v Laškem obetajo tudi iz stečajne mase Infonda Holdinga. Stečajni upravitelj Infonda Holdinga Marko Zaman je namreč včeraj na ljubljanski borzi prodal še zadnje delnice Pivovarne Laško in s tem stečajno maso, namenjeno poplačilu upnikov, povečal na okoli 7,5 milijona evrov. Pretežni del delnic Laškega so iz stečajne mase Infonda Holdinga kupili vlagatelji, ki se skrivajo za fiduciarnimi računi avstrijske Erste Group, med manjšimi kupci pa so bili tudi NLB Skladi in poslovnež Tomaž Subotič, ki je kupil za slabih 100.000 evrov delnic. Okoli 6,5 milijona evrov sredstev bo Zaman upnikom nakazal še pred iztekom meseca, pri čemer bodo družbe iz Skupine Pivovarna Laško prejele okoli 2,5 milijona evrov, prav toliko prilivov pa si lahko nadejajo tudi iz stečajne mase propadlega holdinga Center naložbe. Stečaj Infonda Holdinga naj bi se sicer zaključil že konec letošnjega leta, saj mora Zaman prodati le še manjši paket prednostnih delnic Večera, za nekaj tisoč evrov delnic nekaterih makedonskih podjetij, ročno blagajno in starejši tiskalnik.