Mariborski kriminalisti, ki so zaradi domnevno spornega poslovanja Športnega centra (ŠC) Pohorje v začetku letošnjega leta ovadili njegovo nekdanje vodstvo, bi lahko že v kratkem preverjali tudi morebitno odtekanje izposojenih sredstev na račune njihovih podjetij.

Medtem ko je danes bankrotirano podjetje v postavitev sedežnic in vlečnic, zasneževalnih sistemov ter hotelov in drugih nastavitvenih zmogljivosti vložilo skupno več deset milijonov evrov, ki jih je dobilo pri Novi KBM, je tik pod Pohorjem potihoma zraslo apartmajsko naselje. V središču vasi Ribnica na Pohorju, v neposredni bližini smučišča, so različni investitorji zgradili pet apartmajskih hiš. Po naših informacijah so vsaj tri od njih v lasti podjetij, za katerimi stoji nekdanji dolgoletni direktor ŠC Pohorje Drago Rataj, s centrom pa so tudi na veliko poslovno sodelovala.

Gre za manjše podjetje Rikom s sedežem v Mariboru, ki med drugim prodaja opremo za osvetljevanje športnih objektov, snežnih topov in kontrol dostopa, in podjetje Gorsko-turistični center (GTC) Kope. Prvo je bilo vse do leta 2012 v polovični lasti Rataja, dokler ga ni prepustil Marku Rataju. Ta je nedavno prevzel tudi vodenje Rikoma. GTC Kope je v 42-odstotni lasti Rikoma, položaj direktorja pa zaseda Srečko Jesenšek, nekdanji vodja pohorske vzpenjače in predsednik združenja slovenskih žičničarjev. Čeprav se podjetji Rikom in GTC Kope ukvarjata z računalniškim inženiringom oziroma dejavnostjo smučarskih centrov, sta svojemu portfelju dodali še – nepremičnine.

V GTC Kope so nekje okoli leta 2008 v Ribnici na Pohorju zgradili dve apartmajski hiši pod imenom Ribnica. V njih je 18 štirizvezdičnih apartmajev s skupno 110 ležišči. Rikom je medtem nedaleč stran postavil apartmajsko hišo Sitar, ki ima prav tako štiri zvezdice, a le pet apartmajev. Kako sta podjetji financirali naložbi, uradno ni znano. Po dostopnih informacijah je Banka Koper na nepremičnino Rikoma konec leta 2008 vpisala za več kot milijon evrov hipotek. Na nepremičninah GTC Kope so se medtem vpisali najprej NKBM in malo zatem še Banka Koper in Konstruktor VGR. Rikom je povezan tudi z apartmajsko hišo Breza. Do leta 2009 je bil lastnik zemljišča, nato ga je prodal mariborski družbi Komunaprojekt Marjana Bastiča in Marka Volka.

Direktor Rikoma je potrdil le, da so v vasi Ribnica na Pohorju obnovili staro hišo Sitarjevih. »Za projekt nam je uspelo na javnem razpisu za pospeševanje razvoja turistične infrastrukture pridobiti tudi del sredstev ESRR,« je povedal Marko Rataj. Dodal je, da se z dejavnostjo turizma ukvarjajo zadnjih 10 let, vendar se od nekdaj ukvarjajo z informatiko in s proizvodno dejavnostjo, z izvozom pa ustvarijo več kot polovico svojih prihodkov. Potrdil je, da »Rikom sodeluje z več slovenskimi podjetji, ki se ukvarjajo s smučarskim in gorskim turizmom, tudi s ŠC Pohorje«.

Na vprašanje, koliko prometa so v zadnjih sedmih letih ustvarili s ŠC Pohorje in ali je center morda zagotovil tudi sredstva za apartmajske hiše, ni odgovoril. O sodelovanju med obema podjetjema ni niti črke v letnih poročilih ŠC Pohorja, pa čeprav je bil Drago Rataj dolga leta direktor obeh. Obstoj poslov med njima je razviden le iz načrta finančnega prestrukturiranja, ki ga je moral ŠC Pohorje predložiti ob začetku prisilne poravnave. V njem je Rikom naveden kot četrti največji nezavarovani upnik, s kar 122.000 evri neporavnanih terjatev. Zaradi vprašljivih poslov med omenjenimi podjetji se je Drago Rataj leta 2005 znašel pod drobnogledom protikorupcijske komisije. Tedaj je javna fundacija za šport pod vodstvom Toneta Vogrinca ŠC Pohorje sofinancirala nakup snežnih topov, ki pa jih je Rataj za 122.000 evrov hotel kupiti kar od Rikoma.

Spomnimo, da samo dolgovi ŠC Pohorje do bank znašajo več kot 50 milijonov evrov, od tega kar 39 milijonov evrov do NKBM, preostalo pa do NLB. Nedavno sta banki s konverzijo 10 milijonov evrov terjatev vstopili v lastništvo ŠC Pohorje, a zanj pospešeno iščeta strateškega partnerja. Poslovanje se je kljub potrjeni prisilni poravnavi še poslabšalo. V letu 2013 je namreč podjetje ustvarilo 7,2 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje in več kot štiri milijone evrov izgube.