Kot je razvidno iz današnje objave javne dražbe v časniku Delo, se paket delnic, ki skupaj predstavljajo 69 odstotkov vseh delnic Mladinske knjige Založba, prodaja po principu »vse ali nič«. Začetna izklicna cena znaša 13 evrov na delnico, kar skupaj pomeni 11,05 milijona evrov.

Dražbe, ki bo 30. septembra, se bodo lahko udeležili dražitelji, ki bodo pravočasno plačali varščino v višini 500.000 evrov. Le to je treba vplačati do 26. septembra.

Dražitelj, ki bo na javni dražbi uspel, bo moral z vsemi tremi prodajalkami takoj skleniti kupoprodajno pogodbo, pri čemer bo plačana varščina veljala kot ara. Dražiteljem, ki ne bodo uspeli, pa bo varščina brezobrestno vrnjena dan po končani javni dražbi.

Abanka, Nova Ljubljanska banka in Hypo Alpe Adria Bank so dražbo načrtovale že za 17. julij, a le te, ker k njej ni pristopil noben dražitelj, ni bilo. Začetna izklicna cena je bila določena pri 26,54 evra za delnico oz. 22,56 milijona evrov za cel paket.

Banke imajo delnice v lasti že od stečaja holdinga Zvon Dva v začetku lanskega leta. Delnice, ki jih prodajajo, so pri KDD vpisane na ime različnih lastnikov, z njimi pa so zavarovane različne denarne terjatve. Ker terjatve do 1. julija niso bile poplačane, z delnicami Mladinske knjige Založba pa se ne trguje na borzi, so se upnice odločile, da zastavljene delnice ponudijo naprodaj na dražbi.