V Mariborski livarni Maribor bi se lahko predsedniku uprave Janezu Šlambergerju v upravi že v kratkem pridružil še en član. Obstaja pa tudi možnost, da bodo Abanka, NKBM in Probanka, ki so večinske lastnice družbe, celo zamenjale Šlambergerja. Po naših informacijah bankirje moti predvsem nedoseganje zastavljenih ciljev. Med možnimi kandidati za vodstveno ekipo MLM se omenja Dušan Goršek, predsednik uprave družbe Litostroj Ravne. To podjetje je del prekomerno zadolžene Skupine Litostroj jeklo, že septembra pa smo poročali, da se Goršek pripravlja za odhod iz družbe.

Skoraj vsak mesec MLM zaostane za načrti, ki si jih je zadal v postopku prisilne poravnave, je razvidno iz javno dostopnih mesečnih poročil o poslovanju družbe. Tako je oktobra družba dosegla tri milijone evrov prihodkov, kar je bilo za dobrega pol milijona evrov manj od načrtov. Septembra je MLM za 50.000 evrov presegel načrtovane prihodke, tako da so znašali 3,56 milijona evrov. Toda avgusta je družba dosegla le 2,6 milijona evrov prihodkov oziroma 410.000 evrov manj od načrtov. Od aprila do oktobra bi moral MLM po načrtih doseči izgubo iz poslovanja v višini 725.000 evrov, dejansko pa je ta znašala več kot milijon evrov.

V prihodnjih dnevih se bo iztekel rok, do katerega morajo upniki glasovati o prisilni poravnavi. Za njeno potrditev bo moralo s predlogom soglašati najmanj 60 odstotkov lastnikov navadnih terjatev. Če bo prisilna poravnava potrjena, se bo osnovni kapital družb s ciljem pokrivanja preteklih izgub najprej znižal z 8,7 milijona evrov na nič, v naslednji fazi pa bodo Abanka, NKBM in Probanka dokapitalizirale družbo z dobrim milijonom evrov. Na tak način bodo razlastninile nekdanje večinske lastnike, zdaj pa manjšinske lastnike, ki so se vrsto let skrivali za avstrijskima podjetjema Metalka Dunaj in Ditachmair & Partner ter odvetnikom Wolfgangom Rainerjem. Po dokapitalizaciji nameravajo banke MLM prodati.