Kot je razvidno iz spletne strani Ajpesa, so banke v skladu s pozivom mariborskega sodišča k vpisu in vplačilu novih delnic, ki ga je to objavilo 1. julija, in v skladu s sklepom upniškega odbora o spremembi osnovnega kapitala do poteka enomesečnega roka, 1. avgusta, vplačale vsaka po 350.000 evrov.

Prisilni upravitelj Blaž Štumpfl je zato ugotovil, da je bil postopek vpisa in vplačila delnic uspešen, ob tem pa dodal, da se z omenjenim ukrepom izboljšuje kapitalska ustreznost in dolgoročna ter kratkoročna plačilna sposobnost dolžnika.

Mariborska livarna Maribor sicer zdaj doma izpolnjuje že vse pogoje za najem kratkoročnega kredita za financiranje v skupni višini 5,1 milijona evrov pri omenjenih bankah, potem ko je soglasje sredi julija izdalo tudi mariborsko sodišče. Vlada je državno poroštvo za to posojilo odobrila junija, zdaj pa čakajo le še na soglasje Evropske komisije, ki mora preveriti ali v tem primeru ne gre za nedovoljeno državno pomoč.

Družba je od aprila v postopku prisilne poravnave, hčerinske družbe Armal, Sanitec in Storitve pa so v stečaju, zaradi česar je delo izgubilo okoli 350 ljudi. Da bi ohranili preostalih 550 delovnih mest, predvsem v avtomobilskem delu proizvodnje, je podjetje zaprosilo za državno poroštvo za najem posojila. Natanko 208 upnikov je prijavilo skupno za nekaj več kot 90 milijonov evrov terjatev.