V pregled v skladu s priporočili EU bodo poleg treh sistemsko pomembnih bank, NLB, NKBM in Abanke Vipa, pod določenimi kriteriji vključene še Banka Celje, Gorenjska banka, Probanka, Factor banka, Unicredit banka Slovenija, Hypo Alpe Adria Bank in Raiffeisen banka.

Banka Slovenije je za izvedbo stres testov imenovala družbo Oliver Wyman, za izvedbo pregleda kakovosti sredstev bank pa družbi Deloitte ter Ernst & Young. Vrednotenje nepremičnin bo za namene obeh pregledov izvedlo tudi več neodvisnih ocenjevalcev vrednosti nepremičnin, so navedli.

Kot so pojasnili, pregled kakovosti sredstev zajema preverjanje popolnosti in celovitosti podatkov, pregled posameznih kreditov in vrednosti zavarovanj ter identifikacijo primanjkljaja oslabitev. Cilj izvedbe stres testov je ocena morebitnih potreb po kapitalu v razmerah osnovnega scenarija in v razmerah izrazito povečanih makroekonomskih neravnovesij za obdobje od leta 2013 do leta 2015.

Izvedbo stres testov in pregled kakovosti sredstev bo nadzoroval usmerjevalni odbor, ki ga sestavljajo Banka Slovenije, ministrstvo za finance ter opazovalci iz Evropske komisije, Evropske centralne banke in Evropskega bančnega organa.