Prav tako je na prenos slabih terjatev iz bank pripravljena tudi Družba za upravljanje terjatev bank, so še zapisali v sporočilu za javnost po seji Banke Slovenije.

Izpostavili so, da se zaključuje obdobje čakanja na izvedbo ukrepov za zagotavljanje stabilnosti bank in s tem povezane negotovosti o višini potrebne dokapitalizacije.

"Sama sanacija bank brez izboljšanja razmer v realnem delu gospodarstva ne bo zadosten pogoj za opaznejše gospodarsko okrevanje. Zanj bodo poleg spodbudnejših zunanjih dejavnikov potrebne predvsem korenite spremembe v domačem poslovnem okolju, kar zahteva tudi izboljšanje delovanja pravne države in njeno dosledno spoštovanje na vseh ravneh odločanja," so poudarili.

Poleg tega bo za krepitev dolgoročnega gospodarskega potenciala nujno nadaljevanje izvajanja začetih strukturnih reform. To bo skupaj s fiskalno konsolidacijo omogočilo nadaljnje vračanje zaupanja mednarodnih finančnih trgov in s tem zagotovilo nemoten dostop do virov financiranja v tujini.

Svet Banke Slovenije je obravnaval tekoče nadzorniške zadeve in se seznanil s trenutnimi gospodarskimi in finančnimi gibanji ter potrdil objavo novembrskega gradiva Gospodarska in finančna gibanja ter septembrske izdaje Ekonomski odnosi Slovenije s tujino.

V Banki Slovenije menijo, da ostala tuje okolje ostaja razmeroma stabilno v prid razvitih držav, z obeti le počasnega okrevanja. Nadaljuje se tudi umirjanje razmer na trgu dela. Učinke konsolidacijskih ukrepov javnih financ pa da omejujejo zaostrene makroekonomske razmere.