Nekdanji lastnik družbe Diners Club SLO Tomaž F. Lovše ima očitno vse več težav z upniki. Konec leta je tako zapadlo 1,34-milijonsko posojilo, ki ga je najel pri Factor banki. Ameriški družbi Discovery Financial Services (DFS), lastnici franšize Diners, še vedno dolguje šest milijonov evrov. Zdaj bi lahko Lovše v kratkem ostal tudi brez svoje vile na Floridi.

Ameriška banka First National Bank of the Gulf Coast je pri kateri je Lovšetovo ameriško podjetje DC Invest vilo v začetk zastavilo za 8,4 milijonov ameriških dolarjev vredno posojilo, namreč decembra lani začela postopek zasega večnadstropne nepremičnine v mestu Naples ob zahodni obali Floride. To je razvidno iz dokumentov, ki smo jih pridobili v uredništvu Dnevnika. Vilo je Lovše kupil leta 2009 in zanjo plačal štirinajst milijonov dolarjev. V začetku leta 2012 je njegovo podjetje DC Invest z vilo zavarovalo posojilo v skupni vrednosti 8,4 milijona dolarjev, ki ga je najelo pri prej omenjeni banki. Koliko Lovšetov DC Invest dejansko dolguje banki, ni mogoče ugotoviti. V vsakem primeru bo banka Lovšetovo vilo po ameriški zakonodaji prodajala po ceni, ki ne bo višja od višine hipotek. S tem bo Lovšetu padel v vodo morebitni načrtovani izkupiček od njene prodaje. Tako Lovše kot njegovo podjetje sta se zoper nameravani zaseg vile pritožila na tamkajšnje sodišče.

Lovše se otepa upnikov in obveznosti

Sodni spor glede vile z okoli tisoč kvadratnimi metri bivalne površine, v kateri je med drugim soba za fitnes in šest kopalnic, je le vrh ledene gore težav, ki so se Lovšetu nakopičile v zadnjih mesecih. Še ne tako davno tega eden najbogatejših Slovencev, ki je za izpustitev iz pripora predložil varščino v višini milijon evrov, in to v gotovini, se zdaj na veliko otepa upnikov in obveznosti.

Že oktobra lani je Lovše javno potrdil, da ga bo dogovor z ameriškim DFS, ki je poplačal vse obveznosti Diners Cluba SLO in franšizo za kartične posle v Sloveniji prenesel na hrvaški Erste Card, stal šest milijonov evrov. »S to pogodbo smo se dogovorili, da se poplačajo vse obveznosti z menoj povezanih oseb, jaz pa jim pri tem prispevam ta znesek,« je takrat izjavil Lovše. Ali in kdaj je Američanom poplačal ta denar, ni mogoče preveriti, po neuradnih informacijah pa tega še ni storil.

Tomaž F. Lovše je sicer zaradi suma, da si je kot direktor Diners Club SLO pridobil devet milijonov evrov premoženjske koristi, še vedno v sodni preiskavi. S specializiranega državnega tožilstva so nam sporočili, da bo odločitev o tem, ali in kdaj bodo vložili obtožnico, »odvisna od poteka preiskave in dokazov, ki jih bo sodišče zbralo med preiskavo«. Da ima Lovše čez lužo vedno več težav, je že pred časom namigoval tudi državni tožilec Jože Kozina. »Višina varščine je zagotovilo, da je tveganje za njegov pobeg (iz Slovenije, op. p.) manjše. Prej je obstajala možnost, da bi se skril v ZDA, zdaj pa ima tam upnike,« je dejal.

Še 1,35 milijona evrov je Lovše dolgoval Factor banki, ki je od lani v postopku nadzorovane likvidacije. Zadnji obrok tega posojila je zapadel konec leta. Naključno ali ne, njegovo podjetje T. F. Lovše, ki je za vračilo posojila jamčilo kot porok, ima od februarja blokirana oba transakcijska računa. Poročali smo že, da je Lovše v zavarovanje posojila, ki ga je banka reprogramirala lani, predložil tudi aktualne in bodoče terjatve do Agrokorja, ki mu Lovše svetuje pri naskoku na Mercator. Prav zastoj pri tem poslu pa bi znal Lovšetu dodatno prekrižati načrte pri poravnavanju obveznosti do upnikov. Podjetje T. F. Lovše je imelo še lani tudi za okoli dva milijona evrov neporavnanih obveznosti tudi do Diners Cluba SLO.

Vrednost Lovšetovega premoženja pada

Iz javno dostopnih podatkov ni jasno, kje bo Lovšetu uspelo najti denar za poplačilo vseh obveznosti. Res je, da je podjetje T. F. Lovše, ki se ukvarja z oddajanjem jaht, še konec leta 2012 izkazovalo za devet milijonov evrov premoženja. A hkrati je beležilo tudi za skoraj šest milijonov evrov kratkoročnih finančnih obveznosti.

Dodatna težava je padec vrednosti premoženja. Lovše je tako že lani 34 metrov dolgo jahto tipa leopard prodajal za štiri milijone evrov, kar je več kot dvakrat manj od cene, po kateri jo je kupil (8,6 milijona evrov). Nazadnje je bila naprodaj že za 2,4 milijona evrov. Lovše je sicer še vedno edini lastnik podjetja Findale Enterprise z Britanskih Deviških otokov, prek katerega je obvladoval mrežo Diners Cluba SLO in povezanih družb. Toda od lani je to podjetje bolj ali manj »prazno«. Njegov zadnji pomembnejši priliv je bil 1,26-milijonski predujem iz naslova »bodočih in storno licenčnin«, ki ga je ob prenosu kartičnega poslovanja prejelo od DFS. Še dodatnih 880.000 evrov je prejelo Lovšetovo ameriško podjetje DC Invest.

Na Lovšeta smo včeraj naslovili več vprašanj o sodnem postopku na Floridi, poslih z DFS in blokiranim računom podjetja T. F. Lovše. Na nobeno od njih ni želel konkretneje odgovoriti. V daljšem pojasnilu nam je razložil, da pisanju o sebi nasprotuje, »ker nisem več niti relativno javna osebnost«. »Imam težave, ki jih rešujem. So velike, se dogovarjam in mislim, da bom zmogel,« je dejal Lovše. V nadaljevanju svojega odgovora nam je »v primeru pisanja neresnic in zaničevanja« napovedal tudi »uporabo vseh pravnih sredstev« za zaščito časti in dobrega imena.