Upravni odbor računalniškega giganta se poigrava tudi z imenom John Thompson, ki naj bi bil možen kandidat za novega predsednika uprave podjetja. Thompson je dosedanji vodilni neodvisni direktor v podjetju, nadomestil pa naj bi Gatesa. Vse omenjene zamenjave funkcij so sicer zgolj špekulacije dobro obveščenih virov, ki jih povzema portal Bloomberg. Dodajajo pa, da v primeru, da Gates dejansko odstopi s sedanje funkcije, bo vseeno zelo vpleten v delovanje Microsofta, predvsem na področju razvoja produktov.

46-letni Satya Nadella se je kot najmočnejši kandidat za zamenjavo Ballmerja pojavil že pred nekaj tedni. Vsakršne zamenjave vodstva pa naj bi se zgodile v zelo pomembnem obdobju za Microsoft, saj se ta počasi odmika od programske opreme k zasnovi in razvoju strojne opreme in storitev v oblaku. K temu naj bi jih predvsem prisili Apple, ki je uporabnika prevzgojil in ga osredotočil na mobilnost.

Microsoft je doslej imel zgolj dva CEO – Gatesa in Balmerja. Če bo mesto zasedel Nadella, bo to pomenilo, da vodstvo prevzema izkušen direktor, ki je do sedaj vodil oddelke za storitve v oblaku, razvoj serverske programske opreme, razvoj spletnega iskalnika in poslovnih aplikacij. K podjetju se je pridružil leta 1992.

Ballmer je že lanskega avgusta najavil, da bo v roku enega leta odstopil z mesta CEO. Pod njegovim vodstvom se je podjetje v zadnjem času nekoliko prestrukturiralo in med drugim tudi izvedlo nakup mobilnega oddelka finske Nokie za 7.2 milijarde ameriških dolarjev.