Raziskava, ki jo je za časnik Österreich opravila družba Gallup, je pokazala, da je ohranitvi popolne bančne tajnosti v Avstriji naklonjenih le 18 odstotkov prebivalcev države. 31 odstotkov se jih je izreklo za popolno odpravo bančne tajnosti, največji del, 44 odstotkov, pa jih podpira kompromisni predlog kanclerja Wernerja Faymanna, da bi bila omogočena avtomatična izmenjava podatkov o bančnih računih tujih imetnikov, medtem ko bi bila avstrijskim varčevalcem še naprej zagotovljena tajnost.

Podobna raziskava, opravljena za tednik Profil, je medtem pokazala, da je 71 odstotkov Avstrijcev za to, da se podatki o tujih imetnikih računov v Avstriji izmenjujejo z drugimi državami. 14 odstotkov pa jih meni, da trenutne politike ne bi smeli spreminjati.

Pred tednom dni, ko so finančni ministri EU v Dublinu razpravljali o problemu davčnih utaj, je avstrijska ministrica Maria Fekter odločno ponovila stališče svoje države: "Borili se bomo za bančno tajnost."

"To sem dolžna Avstrijkam in Avstrijcem," je takrat poudarila Fekterjeva in pojasnila, da odprava bančne tajnosti ni potrebna, ker je pametneje, da namesto izmenjave podatkov obdavčijo prihodke pri viru, kar sicer tudi že počnejo. To je po njenih besedah občutno učinkoviteje od izmenjave podatkov.

Pri Gallupu so ugotovili še, da 44 odstotkov vprašanih Avstrijcev meni, da jih Fekterjeva v Bruslju ni dobro zastopala. 49 odstotkov jih je ob tem prepričanih, da bi morala ministrica omiliti stališče.