Skupina Helios bo avstrijski Ring International pričakala s kar okoli 50 milijonov evrov denarja na računih. Čeprav uprava pod vodstvom Uroša Slavinca že več mesecev poudarja, da so se lani soočali z večjimi težavami, razmere pa naj bi se v zadnjih mesecih lanskega leta še zaostrile, včeraj objavljene bilance kažejo drugačno sliko.

Samo lani so v Heliosu obseg zalog in kratkoročnih poslovnih terjatev znižali za skoraj 22 milijonov evrov. To jim je omogočilo znižanje finančnih obveznosti za 13 milijonov evrov, na le še 106 milijonov evrov, medtem ko so imeli konec leta na računih že 20 milijonov evrov denarja oziroma še enkrat več kot leto prej. Razkritje bilanc meče neobičajno luč na pojasnila Heliosove uprave, ki je najem 132-milijonskega sindiciranega posojila upravičevala s potrebo po refinanciranju posojil in zagotovitvijo 30-milijonske »varnostne zaloge« za sezonske mesece. Kot smo razkrili v Dnevniku, se je Slavinec brez vednosti nadzornikov z bankami dogovoril o refinanciranju posojil, v zameno pa zastavil premoženje Heliosa. To bo koristilo za zdaj nesojenemu avstrijskemu prevzemniku, saj so v Ringu prvotno napovedovali, da bodo zagotovili tudi denar za refinanciranje Heliosovih posojil, kar se očitno ne bo zgodilo.

Z znižanjem dobička in prihodkov je uprava Heliosa utemeljila tudi množična odpuščanja. Lani so se prihodki Skupine Helios res znižali za sedem odstotkov, na 316 milijonov evrov, vendar se je konec lanskega leta poslovanje dejansko začelo izboljševati in ne slabšati. V prvem četrtletju lani so se v Heliosu soočali z devetodstotnim padcem prihodkov, v drugem s sedemodstotnim padcem, v zadnjem pa je padec znašal le še pet odstotkov. Pri tem ne gre zanemariti, da so opazneje znižali stroške materiala, ki predstavljajo njihov ključen strošek.

Neto denarni tok iz poslovanja se je lani skoraj podvojil, znašal je 36 milijonov evrov. Kljub temu je Skupina Helios leto končala z le 3,65 milijona evrov dobička pred davki, kar je četrtino manj kot leto prej. Tolikšen upad je skoraj v celoti posledica zvišanja vrednosti zalog in nedokončane proizvodnje za šest milijonov evrov, dodatno pa so lani v Heliosu oblikovali tudi za dva milijona evrov vnaprej vračunanih stroškov (aktivne časovne razmejitve). To je imelo izrazito negativen vpliv na stroške in s tem dobiček. Brez upoštevanja tega bi Skupina Helios leto končala s skoraj 12 milijoni evrov dobička pred davki, medtem ko bi se dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) zvišal za tretjino, na okoli 30 milijonov evrov.mp