Skoraj 51-odstotni paket delnic RRC, ki ga je NLB prodajala kot zastavna upnica propadlega cerkvenega holdinga Zvon Ena, je na včerajšnji dražbi za 2,1 milijona evrov kupil avstralski poslovnež slovenskega rodu Anthony Tomažin. »Prevzem bo moja družba Terra Australis financirala z denarjem. Preostalih 1,9 milijona evrov kupnine bom poravnal v roku dvajsetih dni,« je za Dnevnik povedal Tomažin. Ta na tokratni dražbi sicer ni imel nobene konkurence, saj 210.000 evrov varščine poleg Terra Australis ni plačal noben drug potencialni vlagatelj. Spomnimo, da se je na dražbi sredi minulega meseca za nakup RRC potegoval tudi Kompas MTS, ki je posredno v večinski lasti Sama Primožiča. Tokrat se Kompas MTS dražbe ni udeležil, razlogi, zakaj so se v manj kot mescu dni ohladili za nakup RRC, pa za zdaj niso znani.

Tomažinu je tako večinski delež RRC uspelo kupiti po izklicni ceni, ki so jo v NLB v manj kot mesecu dni znižali za nekaj manj kot četrtino oziroma z 2,75 milijona evrov na 2,1 milijona evrov. Ker ima RRC le 2,3 milijona evrov kapitala in 170 delničarjev (predvsem sedanjih in nekdanjih zaposlenih), ne zapade pod prevzemno zakonodajo, zaradi česar Tomažinu prevzemne ponudbe ni treba objaviti. »Idealno bi bilo, če bi mi uspelo priti vsaj do 75-odstotnega deleža, vendar odločitve o nadaljnjih nakupih še nisem sprejel,« nam je še povedal Tomažin, ki se bo v kratkem sestal tudi z upravo RRC z direktorico Matejo Sajovic na čelu. Pričakovati je, da bo v kratkem prišlo tudi do večjih sprememb v nadzornem svetu. Čeprav Tomažin z 51-odstotnim deležem nima zadosti glasov za predčasni odpoklic nadzornikov, naj bi ti že soglašali s tem, da po spremembi lastništva tudi uradno odstopijo iz nadzornega sveta.

»RRC je zdravo in dobro stoječe podjetje z visoko boniteto. Res pa je, da se bo moralo okrepiti na komercialnem področju, saj je še vedno preveč odvisno od državnih pogodb,« je včeraj še povedal Tomažin in dodal: »Po dokončni spremembi lastništva RRC ne bo imel več težav s pridobivanjem bančnih garancij, pri katerih se je zdaj zapletalo, saj je njegov večinski lastnik (Zvon Ena Holding, op. p.) končal v stečaju.« Po Tomažinovih ocenah naj bi se RRC dobro vključil tudi v njegove avstralske posle. Tomažin ima v lasti avstralsko družbo Royal Guardian Mortgage Corporation, ki jo je ustanovil pred 14 leti in ki se uvršča med največje avstralske hipotekarne posrednike oziroma posojilodajalce.