Predstavniki avstrijskega holdinga s sedežem na Dunaju so s konzorcijem prodajalcev podpisali pogodbo o nakupu 73,12 odstotka delnic domžalskega proizvajalca barv in lakov sredi oktobra lani.

Cena za delnico je bila tedaj dogovorjena v višini 520 evrov. Ko bo Ring izpolnil vse pogoje, vključno z odločbo o skladnosti s pravili varstva konkurence, bo objavil ponudbo za prevzem še preostalih 26,88 odstotka delnic domžalske družbe.

Helios je prvo prodano podjetje od 15 podjetij s seznama vlade za privatizacijo. Vodstvo družbe na čelu z Urošem Slavincem je prodajo pozdravilo, saj bo Helios tako vendarle dobil stabilno lastništvo. Ob tem so spomnili, da Ring International že ima premazno divizijo, zato so prepričani, da bo prevzem skupini Helios omogočil in zagotovil uspešno prihodnost, osnovano na skupnih sinergijah.

Helios lani z za 61 odstotkov manjšim dobičkom

Leto 2013 je skupina Helios po prvih ocenah utrpela zmanjšanje dobička za 61 odstotkov na 1,7 milijona evrov. Hkrati so se prihodki od prodaje znižali za 6,8 odstotka na 315 milijonov evrov.

Že decembra lani je dvomesečni odpovedni rok začel teči 60 zaposlenim, kot odgovor na poslabšanje trendov poslovanja pa so januarja napovedali še dodatna odpuščanja. Poleg tega je več kot 100 ključnih menedžerjev v podjetjih skupine skupaj z upravo družbe pristalo na znižanje plač za pet do 25 odstotkov.

V vodilnem proizvajalcu premazov v jugovzhodni Evropi, ki je konec leta 2013 v več kot 30 podjetjih v 14 državah zaposloval 2232 ljudi, izvajajo tudi številne druge ukrepe, ki bodo zagotovili stabilnost in ponovno izboljšanje poslovanja na konkurenčnih trgih.