Delničarji Aerodroma Ljubljana bodo na ponedeljkovi skupščini namreč med drugim odločali o 57 milijonov evrov vredni investiciji v nov potniški terminal na Letališču Jožeta Pučnika. Razplet je po neuradnih informacijah negotov - država, ki je ostala brez glasovalnih pravic, naj bi bila glede investicije razdeljena, mali delničarji pa so do nje skeptični.

Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je namreč zahtevo Republike Slovenije s 50,67-odstotnim deležem v Aerodromu, Slovenske odškodninske družbe (Sod) s 6,82-odstotnim deležem v Aerodromu in Kapitalske družbe (Kad) s 7,36-odstotnim deležem v Aerodromu danes zavrnila, so sporočili iz agencije.

Mali delničarji so do investicije v nov terminal skeptični, saj jih skrbi ekonomska upravičenost naložbe, medtem ko naj bi bila država razdeljena. Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je investiciji naklonjen, vlada se do nje še ni uradno opredelila, Sod, ki do ustanovitve Slovenskega državnega holdinga upravlja z deležem države, pa naj bi bil po poročanju medijev prav tako v dvomih, ali je investicija smiselna.

Delničarji bodo odločali tudi o predlogu Soda, da se izvede revizijo poslovanja Aerodroma Ljubljana v prvem letošnjem polletju in skrbni pregled poslovanja družbe. To bo podlaga za pogovore z morebitnimi vlagatelji v Aerodrom Ljubljana. Vlada je namreč družbo uvrstila na seznam prvih 15 podjetij, ki so predvidena za privatizacijo.

Med 10 največjimi lastniki so poleg države, Kada in Soda še Zavarovalnica Triglav (3,98 odstotka), Publikum Trezor (2,72 odstotka), KD Rastko (1,44 odstotka), Salink Limited (1,43 odstotka), Abanka (1,30 odstotka), delniški podsklad NFD 1 (1,07 odstotka) in KD Galileo (0,73 odstotka).