Kot so danes sporočili iz Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP), so ugotovili, da Slovenska odškodninska družba (Sod), Hit, Elektro Slovenija (Eles), Luka Koper, Družba za svetovanje in upravljanje (DSU), Nova Kreditna banka Maribor (NKBM), Telekom Slovenije in Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) delujejo usklajeno.

Prevzemni prag v Zavarovalnici Triglav pa dosegajo in presegajo Sod (imetnica 6.380.728 delnic oz. 28,07-odstotnega deleža), Hit (imetnik 255.408 delnic oz. 1,12-odstotnega deleža), Eles (imetnik 24.276 delnic oz. 0,11-odstotnega deleža), DSU (imetnik 5916 delnic oz. 0,03-odstotnega deleža), NKBM (imetnik 32.018 delnic oz. 0,14-odstotnega deleža), Telekom Slovenije (imetnik 58.764 delnic oz. 0,26-odstotnega deleža) in Zpiz (imetnik 7.836.628 delnic oz. 34,47-odstotnega deleža). Za Zpiz glasovalne pravice izvršuje Sod.

Sod, Hit, Eles, DSU, NKBM, Telekom Slovenije in Zpiz so skupaj imetniki 14.593.738 delnic oz. 64,19-odstotnega deleža v Zavarovalnici Triglav.

ATVP je tako v Zavarovalnici Triglav prepovedala uresničevati glasovalne pravice Sodu (skupaj z deležem Zpiza ima v Triglavu 62,54-odstotni delež), Hitu (1,12-odstotni delež), Elesu (0,11-odstotni delež), DSU (0,03-odstotni delež), NKBM (0,14-odstotni delež) in Telekomu Slovenije (0,26-odstotni delež).

Prepoved velja, dokler Sod (v svojem imenu in v imenu Zpiza), Hit, Eles, Luka Koper, DSU, NKBM in Telekom Slovenije skupaj, ena izmed njih v imenu in za račun vseh ali več izmed njih v imenu in za račun vseh ne dajo prevzemne ponudbe za Zavarovalnico Triglav v skladu z zakonom o prevzemih ali dokler ne odtujijo delnic Triglava, tako da prevzemnega praga ne bodo več dosegale skupaj, ena ali pa več izmed njih.

Na potezo ATVP so se že odzvali v društvu Mali delničarji Slovenije. "Odločitev ATVP kakor tudi hitro izročanje tožb; sodišče je namreč tožbo društva Zavarovalnici Triglav vročilo v vsega sedmih dneh, nakazuje, da je v slednjem primeru pravna država delovala korektno in pravočasno," so poudarili.

Ob tem so spomnili, da je društvo 21. februarja vložilo izpodbojno tožbo zoper sprejete sklepe na skupščini Zavarovalnice Triglav, ki je bila 14. februarja, in hkrati tudi obvestilo ATVP o kršitvah določil zakona o prevzemih. Društvo je na skupščini zahtevalo odvzem glasovalnih pravic vsem z državo povezanim lastnikom zavarovalnice.

Društvo upravi Zavarovalnici Triglav predlaga, da morda razmisli o takojšnji pripoznavi tožbenega zahtevka društva in posledično takoj skliče novo skupščino, ki bo odpravila vse kršitve z nedavne skupščine.