Odstop je napovedal na seji parlamentarnega odbora za notranje zadeve, na kateri člani odbora razpravljajo o zaposlitvi Roka Praprotnika na mesto direktorja Centra za skladnost poslovanja v NLB. Arhar je dodal, da bo z odstopom danes seznanil lastnika banke, torej predstavnike države, in upravo banke.

France Arhar je ob svojem odstopu izpostavil pomen etike. Kot predsednika uprave Unicredit banke so ga, je pojasnil, stalno ocenjevali, pri čemer je bila polovica ocene odvisna od poslovanja banke, 20 odstotkov od poslovanja skupine, 30 odstotkov ocene pa je bilo odvisne od "mojega etičnega pristopa k strankam in sodelavcem". Kot je dodal, so z lastniki večinoma razpravljali o slednjem. "Moje ure so bile posvečene etiki," je dejal.

Arhar: Ko sem videl, kaj je v hiši, sem bil negativno presenečen

"A je že kdo odstopil? Ni," je glede dogajanja v NLB povedal Arhar. "Ta trenutek odstopam kot predsednik in član nadzornega sveta NLB," je dejal. "Ne soglašam s tem, kar se je dogajalo s komisijo (Komisijo za preprečevanje korupcije op.p.) in s to prakso. Delal sem korektno, zahteval sem veliko stvari," je še dejal Arhar. "Ko sem videl, kaj je v tej hiši, sem bil presenečen. V slabem smislu," je dejal.

Nad ravnanjem KPK, ki je presojala posel banke s kadrosvko agencijo Korn Ferry International (KFI), je Arhar razočaran. Ko je bil lani na pogovoru na KPK, so mu zagotovili, da bo končano v dveh mesecih. Komisija za preprečevanje korupcije je poročilo o poslu NLB s KFI poslala, ko je vodstvo komisije to že zapustilo. "Zakaj so potrebovali toliko časa, ne vem," je dejal. Pojasnil je, da je zadevo s kadrovsko agencijo KFI trenutni nadzorni svet "nasledil", zapisniki sej "so izginili".

Vmešavanje politike v delovanje banke je nedopustno ravnanje v nasprotju z zavezami RS do EK

Z NLB so sporočili, da se jim zdi kakršenkoli poskus vmešavanja političnih struktur v delovanje NLB nedopustno ravnanje.

»Banka deli mnenje prvega nadzornika NLB dr. Franceta Arharja, ki je danes na seji odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo sporočil svojo odločitev o odstopu s funkcije predsednika nadzornega sveta banke in člana tega organa,« so zapisali v sporočilu za javnost.

V skladu z zavezami, ki jih je Republika Slovenija sprejela, je »ena od zahtev Evropske unije, da se politika umakne iz upravljanja banke,“ kot je javno že pojasnil dr. Arhar. Pri NLB opozarjajo, da gre za izrecni sestavni del Kataloga zavez, ki jih je Republika Slovenija sprejela sama ob podelitvi soglasja Evropske komisije za državno pomoč NLB. Zaveze natančno opredeljujejo okvir za potrebna dopustna ravnanja banke pri uresničevanju Načrta prestrukturiranja NLB.

V sporočilu za javnost so pri NLb zapisali tudi, da nadzorni svet banke ne glede na odločitev dr. Arharja o odstopu deluje nemoteno. V odsotnosti predsednika nadzornega sveta prevzame njegove naloge njegov namestnik Gorazd Podbevšek.

Sod z odstopom še ni seznanjen

Članom parlamentarnega odbora je Arhar, razočaran nad videnjem korporativnega upravljanja v Sloveniji, pojasnil, da je zaposlovanje v banki pristojnost uprave in ne nadzornega sveta. Povedal je, da so vsi postopki v zvezi z zaposlitvijo Roka Praprotnika v banki potekali korektno. Kar pa Arharja moti, je pomanjkanje predpisov. "Ali res lahko sprejmete vsako službo?" je vprašal.

V Slovenski odškodninski družbi (Sod), ki upravlja z državnim premoženjem, pojasnjujejo, da z Arharjevim odstopom še niso seznanjeni, prav tako ne z razlogi za njegov odstop. "Če navedbe držijo, bo SOD sklicala skupščino in zagotovila ustrezno dopolnitev nadzornega sveta," so dodali. V vsebino odstopa predsednika nadzornega sveta največje banke v državi, ki ji je ta lani namenila več kot 1,5 milijarde evrov, se v upravljalcu državnega premoženja za zdaj ne spuščajo.