Včeraj smo poročali, da je v.d. generalnega direktorja direktorata za infrastrukturo na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Anton Žagar v času, ko je bil še zaposlen v Družbi za avtoceste v RS (Dars), podjetju ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzelapriskrbel pogodbe v vrednosti skoraj milijon evrov.

Žagarja so zaradi spornih milijonskih poslov odpustili iz Družbe za avtoceste v RS (Dars), poleg tega pa ga še odškodninsko tožijo v višini tri milijone evrov.

Če je v tem kaj resnice, morata oba odstopiti

Omenjena povezava med Žagarjem in Omerzelom odmeva tudi med koalicijskim strankami. "Če je v tem, kar so mediji poročali o ministru Omerzelu v povezavi z Žagarjem, le odstotek resnice, je to zelo slabo za vlado in morata oba odstopiti," je ocenil vodja poslancev SD Matjaž Han.

Han je dejal, da je to, če je res šlo za protiuslugo, absurd. Minister namreč po mnenju poslanca s tem ne bo mogel delati na dolgi rok, kljub temu da je, kot verjame Han, velik strokovnjak. Han tako pričakuje, da se bodo te zadeve čim prej razčistile in da bodo tudi koalicijski partnerji s tem seznanjeni na enem od sestankov prihodnji teden.

Virant je očitke o tem, da je "Žagar uredil posle Omerzelu", označil za težke. "Nisem videl nobenih dokazov, da bi Omerzelu kdo uredil kakšne posle. Omerzel je bil poslovnež, posloval je z različnimi podjetji, en majhen del z Darsom," je povzel.

O tem je danes spregovoril tudi Marko Pogačnik iz SDS, ki vladajoči koaliciji očita, da se ukvarja predvsem s kadrovanjem. "Zaskrbljujoče je to, da se zadeve pojavljajo na enem in istem ministrstvu. Po vikend ministru imamo sedaj še vikend v.d. direktorja direktorata," je dejal.

V SDS ob vseh teh informacijah, ki jih je moč razbrati iz medijev, ocenjujejo, da gre za partikularne interese na področju energetike in infrastrukture. "Te zadeve se ponavljajo predvsem pri stranki, ki zagovarja visoka etična merila, ki morajo veljati za vse. S tem se prevzema odgovornost tudi ministra in predsednice vlade," je sklenil Pogačnik.