Na srečanju s predsednico vlade Alenko Bratušek in pristojnimi ministri sredi julija so se delodajalske organizacije in združenja namreč zavezale, da do 10. avgusta pripravijo nabor ključnih ukrepov za ponovni zagon gospodarstva in izhod Slovenije iz recesije.

Zato je GZS v tem tednu med člani izvedla anketo, 6. avgusta pa bo organizirala javno tribuno na temo nove rasti gospodarstva in novih delovnih mest. V omenjeni anketi je sicer 89 odstotkov sodelujočih izrazilo prepričanje, da se vlada gospodarskih vprašanj ni lotila na pravilen način.

Večina gospodarstvenikov, ki so sodelovali v anketi, tudi ni zadovoljnih s tem, kako se vlada loteva gospodarskih vprašanj. Nižje davke, prispevke in druge dajatve je kot ključni ukrep za novo rast gospodarstva in nova delovna mesta izpostavilo 76 odstotkov sodelujočih.

Med prioritetne ukrepe so gospodarstveniki uvrstili tudi cenejši in kakovostnejši javni sektor (75 odstotkov), lažji dostop do virov financiranja (64 odstotkov), odpravo birokratskih postopkov (skoraj 62 odstotkov) in novo reformo trga dela z znižanjem stroškov dela in prožnejšim zaposlovanjem (55 odstotkov).

GZS bo rezultate ankete, na katero je odgovorilo blizu 400 gospodarstvenikov, upoštevala pri oblikovanju končnega predloga nujnih ukrepov.