Ciprski holding Qwest Investments, prek katerega se je ACH na vrhuncu borzne evforije podal na balkanske trge, bo že v naslednjih dneh končal v lasti družbe tveganega kapitala Elements Capital Partners. Slednja je v začetku letošnjega leta že kupila tudi družbo za upravljanje NFD DZU.

Delničarji Qwesta bodo namreč na današnji skupščini odločali o 7-milijonski dokapitalizaciji z izključitvijo prednostne pravice obstoječih lastnikov. S tem bodo vstop v družbo omogočili družbi Elements Capital, ki bo pri dokapitalizaciji za delnico odštela le 13 evrskih centov. To je nekajkrat manj, kot so zanje plačali sedanji lastniki z ACH, Profectusom nekdanjih vodilnih kadrov Probanke, Pom Investom v stečaju, Publikumom Fin Deana Čendaka in Zvoneta Taljata, Proholdingom Tomaža Jeršiča in Krekovo družbo na čelu.

Toda v družbi Elements Capital dokapitalizacije ne bodo izvedli z denarjem, temveč s terjatvami, ki jih bodo odkupili od Probanke, Factor banke in Hypo banke. Omenjenim trem bankam Qwest skupno dolguje 14 milijonov evrov, v Elements Capital pa bodo po neuradnih informacijah za njih odšteli okoli 10 milijonov evrov. Qwest dodatna dva milijona evrov neizplačanih dividend iz prednostnih delnic že več let dolguje tudi ACH, saj teh dividend zaradi nasprotovanja bank doslej ni smel izplačati. Ali so odkupili tudi te terjatve in koliko so zanje plačali, soustanovitelj Elements Capital Savvas Liasis ni želel komentirati.

Na dnevnem redu skupščine je tudi imenovanje novega odbora direktorjev Qwesta, vendar podrobnosti še niso znane. V Elements Capital do včeraj imen novih direktorjev sploh še niso sporočili, zaradi česar ni mogoče izključiti, da bodo to točko umaknili na skupščini. Odbor direktorjev bodo v Elements Capital lahko zamenjali tudi naknadno, saj po ciprski zakonodaji večinskemu lastniku za to ni treba sklicati skupščine. Trenutno odbor direktorjev Qwesta vodi prva finančnica ACH Vera Mihatović, v njem pa so tudi nekdanji direktor propadlega holdinga Pom-Invest Ivan Vizjak, Aleš Škoberne, ki opravlja tudi funkcijo glavnega izvršnega direktorja, ter ciprska pravnica Marianna Vasilliou, ki je bila šele pred kratkim imenovana v upravni odbor.