Uradno je šlo za prevzem družbe American Airlines oziroma njenega starševskega podjetja AMR s strani veliko manjšega prevoznika US Airways, čeprav ime nove družbe nakazuje obratno. Večji prevoznik je bil namreč v postopku stečajne zaščite, iz katerega je prišel zaradi prevzema s strani US Airways. Nova letalska družba bo imela okoli 100.000 zaposlenih in 6700 dnevnih poletov po 50 državah sveta.

Vodijo jo glavni izvršni direktor Doug Parker, ki je isto nalogo opravljal pri US Airways. Sporočil je, da so iz obeh družb vzeli, kar je bilo najboljšega, in ustvarili močnega konkurenta, ki bo bolje uresničil pričakovanja delničarjev in seveda potnikov. Delnice nove družbe so šle danes zjutraj v prodajo po ceni 23,95 dolarja za kos, kmalu pa so se podražile na 24,61 dolarja.

Glavna ovira za nastanek nove ogromne letalske družbe je bila odpravljena novembra, ko je ameriško ministrstvo za pravosodje ustavilo postopek protimonopolnega preverjanja. Bile so standardne pritožbe, da bo združitev škodovala potrošnikom, obe letalski družbi pa sta uspešno opozorili na podobne združitve velikanov Delte (Northwest) in United (Continental).

Združitev so odločno podpirali zaposleni pri obeh družbah, sicer pri družbi American Airlines bolj kot pri US Airways, saj so se zavedali, da se jim brez tega obeta izguba delovnih mest. Sedaj kar 80 odstotkov ameriškega letalskega trga nadzirajo štiri velike družbe (American, Delta, United in Southwest).