Prenos 66-odstotnega deleža Adrie Mobila v neposredno last sedanjih in nekdanjih vodilnih kadrov Skupine ACH oziroma njihove družbe Protej utegne resno ogroziti tudi finančno stabilnost novomeškega proizvajalca avtodomov in počitniških prikolic.

Po navedbah naših virov namreč nameravajo banke upnice od Adrie Mobila in njenih hčerinskih družb zahtevati takojšnje poplačilo okoli 30 milijonov evrov posojil, če generalna direktorica novomeške družbe in holdinga ACH Sonja Gole ne bo nemudoma razveljavila spornih poslov iz konca lanskega leta. V kreditnih pogodbah je klavzula »change of control«, ki v primeru sprememb v lastništvu bankam omogoča odpoklic posojil. To bi lahko bilo za Adrio Mobil pogubno, saj imajo banke svoja posojila zavarovane z nepremičninami in zalogami.

Kot smo poročali, je menedžerska družba Protej dva dni pred iztekom lanskega leta na skupščini ACH sprejela sklep o izplačilu celotnega bilančnega dobička holdinga v višini 21,7 milijona evrov, istočasno pa si je 27 milijonov evrov dividend iz Adrie Mobila izplačal tudi ACH. Toda namesto v denarju je Protej dividende dobil izplačane v obliki večinskega deleža Adrie Mobil, ACH pa je od svoje najpomembnejše hčerinske družbe namesto denarja dobil za 27 milijonov evrov njenih desetletnih obveznic.

Toda Goletovi sprememb v lastništvu Adrie Mobila za zdaj ni uspelo vpisati v sodni register, saj so to še pravočasno preprečile banke upnice zadolženega holdinga. Banka Unicredit je namreč nemudoma začela postopek izvršbe in v začetku tega tedna na 87-odstotni delež ACH v Adrii Mobilu uspela vpisati tudi zastavno pravico za zavarovanje dvomilijonskega posojila. Če bi torej Goletova tudi uradno želela lastništvo Adrie Mobila preknjižiti na Protej, bi morala najprej poplačati posojilo Unicredita skupaj s pripadajočimi obrestmi. Toda to bo ACH le stežka naredil, saj so mu banke po podatkih Agencije za javnopravne evidence (Ajpes) na vseh sedem transakcijskih računov vpisale rezervacijo sredstev, račun pri Sberbank pa je od včeraj tudi uradno zaprt. Do nadaljnjega so banke pogovore o dolgoročnem reprogramiranju okoli 90 milijonov evrov posojil prekinile. Skupni finančni dolg Skupine ACH sicer znaša okoli 170 milijonov evrov, od začetka finančno-gospodarske krize pa se je celo zvišal, saj so v holdingu vsako leto svojim lastnikom izplačali visoke dividende. Tudi Adria Mobil je morala ACH v zadnjih letih izplačati visoke dividende, vendar je imela očitno dovolj sredstev, da je s posojili podpirala tudi druge družbe in posameznike. Konec leta 2012 je imela namreč Adria Mobil za kar 20,6 milijona evrov danih posojil. Od tega zneska je za 9,5 milijona evrov posojil, ki so bila odobrena hčerinskim družbam, komu je Goletova odobrila preostalih 11 milijonov evrov posojil, pa ni znano. Iz letnih poročil Adrie Mobila je razvidno, da v družbi neznanim posojilojemalcem obresti zaračunavajo, vendar jih ti ne plačujejo.