O ceni ni želel govoriti

Zorko ni želel govoriti o ceni, je pa opozoril, da morajo biti izpolnjeni vsi pogoji iz konzorcijske pogodbe, da bi se lahko pogodba tudi realizirala. Konzorcijska pogodba, ki so jo pri deveti prodaji Mercatorja podpisali Pivovarna Union, Nova Ljubljanska banka, Pivovarna Laško, Nova Kreditna banka Maribor, Gorenjska banka, Prvi faktor - Faktoring, Radenska, Banka Koper, banka Hypo Alpe-Adria, NFD, Banka Celje in NFD holding, namreč ni obvezujoča.

V primeru, da se kdo izmed deležnikov ne strinja z doseženo ceno ali drugimi pogoji, o katerih Zorko danes ni hotel podrobneje govoriti, gre za pet do šest pogojev, lahko brez kazni odstopi od prodaje. Konzorcij delničarjev Mercatorja je prejšnji teden potrdil, da se o prodaji skupnega 53-odstotnega deleža trgovske družbe pogaja s hrvaško družbo Agrokor.

Zorko je še dejal, da je Pivovarna Laško pripravljena prodati svoj delež, saj od nje to že nekaj let zahtevajo tudi banke upnice. K prodaji deleža Agrokorju morata soglasje dati tudi nadzorna sveta Pivovarne Union in Radenske. Union je 12,33-odstotni lastnik Mercatorja, Radenska pa 2,57-odstoten.

Tokrat je Agrokor za Mercator pripravljen ponuditi bistveno manj

Tokrat je Agrokor za Mercator pripravljen ponuditi bistveno manj kot v zadnjem poskusu prodaje, ko je ponujal 221 evrov za delnico. Po podatkih STA je Agrokor tokrat pripravljen plačati 120 evrov za delnico, prevzel pa bi tudi 1,1 milijarde evrov Mercatorjevega dolga, vendar bi zato dobil tudi vse Mercatorjeve nepremičnine, ki so vredne več sto milijonov evrov.

Največji posamični lastnik Mercatorja je Pivovarna Union, sledijo NLB, ki ima 10,75 odstotka Mercatojra, Societe Generale - Splitska banka (10,17 odstotka), Pivovarna Laško, Unicredit Banka Slovenije (8,01 odstotka), NKBM (5,24 odstotka), Hypo Alpe Adira (4,40 odstotka), GB (3,80 odstotka), Prvi Faktor - faktoring Beograd (3,35 odstotka) in Radenska.

Predsednik uprave NLB Janko Medja je danes po skupščini banke v Ljubljani povedal, da NLB delnice Mercatorja obravnava kot nestrateško naložbo in bo zasledovala cilj prodaje v skladu s strokovnimi kriteriji. Pogajanja so v zaključni fazi, pravi Medja, ki pričakuje, da se bodo kmalu sklenila.

Upravi Pivovarne Laško je uspelo do konca septembra podaljšati reprogram posojil, ki znaša okoli 270 milijonov evrov. Pri prodaji 79,24-odstotnega poslovnega deleža v Večeru, pa je uprava Pivovarne Laško obnovila pogovore z investitorji, med njimi tudi s Styrio.