Agrokor pri lastniškem naskoku na Mercator nima podpore velike večine slovenske politike. Tako bi lahko povzeli ugotovitev ankete, ki smo jo med državnozborskimi strankami opravili včeraj. Medtem ko o prodaji Mercatorja, ki je v lasti Pivovarne Laško in državnih bank, hrvaškemu kupcu bolj ali manj odločno nasprotujejo tri stranke vladajoče koalicije, so do nje precej zadržani tudi v opoziciji.

»Zgodba o prodaji našega največjega trgovskega podjetja, ki ima največji tržni delež v Sloveniji v trgovini s prehrambnimi izdelki, dobiva vse več negativnih predznakov,« je najnovejši poskus naskoka Agrokorja na Mercator včeraj ocenil vodja poslanske skupine Socialnih demokratov (SD) Matjaž Han.

PS: Je Agrokor sploh lahko Mercatorjev strateg?

»Glede na informacije o finančnem stanju Agrokorja, slabšega poslovnega izida Mercatorja in vse bolj zaostrenih gospodarskih razmerah prodaja postaja podobna licitaciji po sistemu 'ko hudič v sili muhe žre',« pa je Han komentiral naše poročanje, da Agrokorjeva ponudba ni podprta z bančnimi garancijami, nezavezujoča pa so tudi pisma podpore, ki jih je hrvaška skupina predložila svoji ponudbi. V devetem poskusu prodaje Mercatorja lahko gre, razmišlja Han, za že enega videnih scenarijev, po katerem bi Agrokor s podaljševanjem rokov skušal breme financiranja prevaliti na dobavitelje. Posredno ali neposredno je na proizvodnjo hrane vezanih 100.000 delovnih mest, je opozoril in za malo verjetno označil možnost, da Agrokor Mercatorjevih polic ne bi zapolnil s svojim blagom.

Tudi v Pozitivni Sloveniji dvomijo, ali je Agrokor sploh lahko ustrezen strateški partner Mercatorju. »Če bodo lastniki sprejeli odločitev o prodaji, upamo in od njih pričakujemo, da bo ta izpeljana zakonito, transparentno in na način, ki bo ustrezen za zaposlene in dolgoročne poslovne interese družbe,« še pojasnjujejo v stranki, ki jo je donedavna vodil Zoran Janković, sicer prek družbe KLM Naložbe lastnik 60.690 delnic Mercatorja, kar je 1,61 odstotka celotne izdaje.

Ogroženih več deset tisoč delovnih mest?

Izgubi toliko delovnih mest bi se v DeSUS v primeru prodaje skušali izogniti s kupčevo zavezo, da bo izdelke nabavljal pri domačih prehrambnih podjetjih. Uradnega stališča v poslanski skupini stranke upokojencev glede prodaje Mercatorja sicer še nimajo, a so kljub temu povedali, da prodaji uradno ne nasprotujejo. A iz razlogov, o katerih smo včeraj poročali v Dnevniku, niso prepričani, da je Agrokor primeren kupec.

V Državljanski listi (DL) so v času volilne kampanje in zadnjega propadlega poskusa prodaje Mercatorja govorili, da ima država v izjemnih primerih, ko obstajajo jasni dokazi, da bi prevzemnik lahko škodljivo upravljal prevzeto družbo, lahko zadržek pri prodaji. Včeraj pa so bili od vseh strank koalicije še najbolj zadržani. Dejali so le, da so »cena, garancije in prodajni pogoji stvar pogajanj in odgovornih lastnikov«, resne strateške vlagatelje pa bi morala država po njihovem mnenju privabiti z reformami, ki bi dvignile kredibilnost gospodarstva.

Živilci naj zmanjšajo preveliko odvisnost

In opozicija? Iz SDS so včeraj opozorili, da bi se morali »deleži podjetij, ki so v (ne)posredni državni lasti, prodati resnemu in najboljšemu ponudniku, ki bo v takšnih podjetjih zagotavljal nadaljnji razvoj, širitev in delovna mesta«. »Stvar lastnikov pa je, da ob prodaji strokovno pretehtajo okoliščine in razmere posameznega kupca in sprejmejo odgovorno odločitev,« so dodali.

Če je donedavni prvak SLS Radovan Žerjav še novembra 2011 svaril pred »nerazumnostjo, da bi v vsej ihti prodajali vse, zato da bi iz tujine uvažali tajkune, ki jih imamo sami dovolj in se z njimi ne znamo spopasti«, pa je podpredsednik te stranke Janez Tomšič včeraj poudaril pomembnost »ključnega izziva slovenske živilske industrije«. Ta mora postati »še bolj konkurenčna in izdelke prodajati več trgovcem, s tem pa zmanjšati tveganje prevelike odvisnosti od enega samega trgovca«. A se obenem mora, kot je dodal, poleg cene pri prodaji upoštevati tako dolgoročno vizijo delovanja Mercatorja kot samostojne regijske trgovske verige in tudi trdne zaveze o nadaljnjih finančnih vložkih kapitalsko močnega lastnika.