"Gre za senzacionalno novico, ker se Agrokor prvič odpoveduje eni izmed svojih najmočnejših blagovnih znamk," poudarja zagrebški časnik, ki se sklicuje na neuradne vire.

Jutarnji list trdi, da bo uradna informacija o prodaji blagovne znamke Juicy znana v začetku tega tedna. Tako bo v Agrokorjevi Jamnici ostala zgolj proizvodnja vode.

Agrokor bo moral kmalu zapreti finančno konstrukcijo za prevzem Mercatorja, sicer pogodba ne bo sklenjena, preden se največji slovenski trgovec s 55 bankami ne dogovori o reprogramiranju milijarde evrov dolgov. Od tega je odvisno, kdo bodo Todorićevi finančni partnerji, dodaja časnik.

Agrokor je tako skupaj s to najnovejšo potezo v manj kot tednu dni brez pomoči bank zbral 115 milijonov evrov.

Sredi prejšnjega tedna je Agrokor tako prejel 67 milijonov evrov od ameriškega nepremičninskega sklada W.P. Carey za pet velikih Konzumovih trgovskih centrov.

Todorić je W.P. Careyju prodal svoje nepremičnine in jih takoj vzel v najem za 20 let. Gre za monetizacijo nepremičnin, ker je Todorić pravzaprav vzel posojilo, za katerega jamči s Konzumovimi nepremičninami.

Kupec blagovne znamke Juicy, skupina Stanić, je trgovsko-distribucijska veriga iz BiH, ki posluje tudi na Hrvaškem in v BiH. Pred dvema letoma je tekmovala tudi za nakup Fructala, ki pa ga je nato kupil srbski Nectar.

Jamstvo za 150 milijonov

Družbe iz koncerna Agrokor - PIK Vinkovci, Ledo, Jamnica in Zvijezda - so medtem danes prek zagrebške borze potrdile, da bodo jamčile za za 150 milijonov evrov vredno posojilo Agrokorja pri avstrijski podružnici ruske banke VTB. Pogodba o posojilu je bila sklenjena prejšnji petek, rok vračila pa je konec leta 2016, so dodali.

Agrokor se že drugič v dveh letih poteguje za nakup Mercatorja. Lani so Agrokor in prodajalci govorili o ceni 221 evrov za delnico, vendar Agrokor nikoli ni podpisal pogodbe z Mercatorjevimi lastniki, poleg tega pa ni objavil prevzemne ponudbe, s čimer bi dokazal resnost nakupa. Je pa hrvaški koncern februarja lani sporočil, da odstopa od pogajanj za nakup Mercatorja.

Potem je Agrokor s konzorcijem 12 prodajalcev Mercatorja junija letos sklenil pogodbo o nakupu 53 odstotkov Mercatorja. Zaradi precejšnji dolgov in težav pri pridobivanju virov za financiranje nakupa so tudi novi poskus prevzema spremljale medijske zgodbe, da bi hrvaška družba morda znova odstopila od pogodbe.

Kot največjo oviro vidijo zahteve bank, da mora Todorić v primeru prevzema Mercatorja poplačati 20 odstotkov oziroma 200 milijonov evrov dolga. Omenjena dokapitalizacija, ki bi jo moral izvesti Agrokor, je posledica t.i. dogovora o reprogramu "stand-alone", ki Mercatorju - njegov dolg do bank sicer znaša približno milijardo evrov - še naprej zagotavlja stabilno samostojno poslovanje.

Izpolnjevanje določil

Sicer pa so iz uprave Agrokorja prejšnji teden za STA potrdili, da so obe strani izpolnjujeta določila iz pogodbe s konzorcijem 12 prodajalcev ter da so v Zagrebu odločni pri prizadevanjih, da bi sklenili transakcijo. Časa imajo do konca januarja, ko mora Agrokor dati končno izjavo o sprejemljivosti posla, da bi lahko sklenili deveti poskus prodaje Mercatorja.

Medtem ko je slovenski varuh konkurence pred tedni dovolil koncentracijo Agrokorja in Mercatorja, pa je Hrvaška agencija za varstvo konkurence sredi novembra sprožila dodatne ekonomske in pravne analize učinkov koncentracije Agrokorja in Mercatorja, ki bo vplivala na celotni hrvaški trg, posebej pa v nekaterih hrvaških županijah.

Drugo fazo so sprožili potem ko so ocenili, da bodo s koncentracijo Agrokorja in Mercatora uresničili nov ali okrepili obstoječi vodilnih položaj udeležencev. Zato koncentracije ne morejo dovoliti brez strukturnih in drugih ustreznih ukrepov in pogojev za odstranitev negativnih učinkov.

Odločitev srbskega varuha konkurence se pričakuje do konca letošnjega leta.

Največji posamični lastnik Mercatorja je Pivovarna Union, sledijo NLB, ki ima 10,75 odstotka Mercatorja, Societe Generale - Splitska banka (10,17 odstotka), Pivovarna Laško, Unicredit Banka Slovenije (8,01 odstotka), NKBM (5,24 odstotka), Hypo Alpe Adria (4,40 odstotka), GB (3,80 odstotka), Prvi Faktor - faktoring Beograd (3,35 odstotka) in Radenska.