»V tej fazi je težko govoriti, kaj bodo morali storiti. Koncentracijo nam niso še prijavili. Če bo prišlo do združitev Agrokorja in Mercatorja, bo koncentracija na hrvaškem trgu velika in bo imela značilne negativne posledice«, je izjavo namestnika predsednice Aztn Mladena Cerovca povzel Jutarnji list na svoji spletni strani.

Cerovac je pojasnil, da negativnih posledic ne bodo toliko občutili potrošniki kot dobavitelji, posebej tisti, ki poslujejo z Mercatorjem. V Aztn so še ocenili, da bi bilo, glede na maloprodajni delež Agrokorjeve maloprodajne mreže Konzum na Hrvaškem, za hrvaški koncern idealno, če bi lahko prevzeli Mercator brez njegove hrvaške prodajne mreže.

Cerovac je potrdil, da so glede koncentracije že imeli neformalne stike z Agrokorjem, ki je v ponedeljek podpisal pogodbo o sodelovanju z Mercatorjem.

Z dokumentom sta opredelila sodelovanje v vmesnem obdobju pred zaključkom transakcije, s katero bo Agrokor pridobil večinski delež v največjem slovenskem trgovcu. Agrokor je prejšnji teden namreč podpisal pogodbo z delničarji Mercatorja o nakupu 53,12-odstotnega deleža Mercatorja.

V Aztn menijo, da bo novi tržni delež Agrokorja v maloprodaji na Hrvaškem med 30 in 40 odstotkov, kar je zelo blizu prevladujočem položaju na trgu. Zato so ocenili, da se bo Agrokor moral odpovedati nekaterim svojim prodajalnam na območjih, kjer je koncentracija tudi največja, kot sta Zagreb in Zagrebška županija.

Aztn zahteva od Agrokorja tudi dodatne odgovore, med drugim o določenem blagu, ki ga prodajajo tudi v svojih kioskih v okvirju podjetja Tisak, ki ga nameravajo združiti s podobnim podjetjem iNovine.

Cigarete in tisk prodajajo v celotni mreži Agrokorjeve maloprodaje, na njihove cene pa trgovci ne morejo vplivati, ker so vnaprej določene.

»Ta koncentracija je zelo problematična z vidika konkurence«, je dejala predsednica sveta Aztn Olgica Spevec.

Agrokor bo moral prijaviti koncentracijo na vseh trgih, na katerih poslujeta Konzum in Mercator. V Aztn sicer ne pričakujejo, da bo tudi Evropska komisija zahtevala preverjanje koncentracije po 1. juliju, ko bo Hrvaška vstopila v Evropsko unijo.