Aerodrom Ljubljana letos beleži občutnejši porast prometa v segmentu tujih prevoznikov, ki so od januarja do konca aprila prepeljali deset odstotkov več potnikov kot v enakem lanskem obdobju. Povečala se je tudi ponudba nizkocenovnih letov z brniškega letališča, kar je posledica vrnitve madžarskega prevoznika Wizz Air v zadnjem lanskem četrtletju.

Načrtovano število potnikov za april je presegel tudi slovenski prevoznik Adria Airways, s čimer se je s številom potnikov precej približal obsegu prometa, predvidenem v obdobnem načrtu, je Aerodrom Ljubljana danes objavil na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Skupaj so v prvih štirih mesecih prepeljali 323.308 potnikov, kar je 2,4 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju in 1,5 odstotka več v primerjavi z obdobnim načrtom.

Pozitivni trendi na področju prometa se odražajo tudi v dobrih poslovnih rezultatih Aerodroma Ljubljana. V prvih štirih mesecih so ustvarili 9,2 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je dva odstotka več kot v enakem lanskem obdobju in slabih osem odstotkov več kot v načrtu.

Vzporedno nadaljujejo tudi z uvedenimi ukrepi obvladovanja poslovnih odhodkov, ki so v prvih štirih mesecih dosegli osem milijonov evrov in za 4,3 odstotka zaostajajo glede na enako lansko obdobje, za 1,9 odstotka pa so nižji tudi v primerjavi z načrtovanimi.

Pozitivni trendi tudi v maju

Dobiček iz poslovanja tako znaša 1,2 milijona evrov, kar je dobrega pol milijona evrov več kot v enakem lanskem obdobju in 800.000 evrov več kot v obdobnem načrtu.

Dobiček pred davki je v prvih štirih mesecih znašal 1,6 milijona evrov, čisti dobiček pa 1,3 milijona evrov. S tem sta za dobrih 60 odstotkov presegla tista iz enakega lanskega obdobja, za okvirno milijon evrov pa presegata tudi načrtovane vrednosti.

Doseganje letnega načrta je v obeh kategorijah 27-odstotno, kar je upoštevaje sezonsko komponento v poslovanju družbe zelo visoko. Večino prihodkov namreč zaradi večjega obsega prometa realizirajo v poletnih mesecih, to je od junija do septembra, medtem ko so stroški v pretežni meri linearno razporejeni tekom celega leta.

Pozitivni trendi na področju prometa so se nadaljevali tudi v maju. Število potnikov je bilo na letni ravni višje za 16 odstotkov, promet pa so povečali tako tuji prevozniki kot tudi Adria Airways. V obdobju od januarja do maja tako beležijo za skoraj šest odstotkov več potnikov kot v prvih petih mesecih lani. S poslovnimi rezultati se je danes seznanil tudi nadzorni svet družbe.

Aerodrom Ljubljana v četrtek sicer čaka skupščina, na kateri se bodo delničarji med drugim seznanili s skoraj 60 milijonov evrov vredno investicijo v nov potniški terminal in - kakor je predvideno v predlogu sklepa - soglašali z njeno izvedbo.

Vendar so mali delničarji, ki imajo v lasti skoraj tretjino delnic, do naložbe po poročanju medijev zadržani, država pa ne more uresničevati glasovalnih pravic, zato razplet še ni čisto gotov.