Kot je namreč razvidno s spletne strani kalifornijskega korporacijskega urada, je to ameriškemu podjetju Loxley and Star, ki je (bilo) v Gradišnikovi lasti, zaradi več kršitev tamkajšnje finančne zakonodaje in predpisov odvzelo dovoljenje za opravljanje nekaterih posojilodajalnih dejavnosti.

Danes 32-letnemu Gradišniku, ki se je že pred časom preimenoval v Alexa Loxleyja, družbo čez lužo dela šest let mlajši Daniel Star, ki je (nekdanjim) študentom iz Celja bolj znan kot Danijel Kociper, kjer je leta 2003 vodil študentski klub, ne da bi bil vpisan v register društev kot zastopnik.

Nekdanja študentska funkcionarja sta po dostopnih podatkih v juliju 2004 v Huntington Beachu na zahodni obali ZDA ustanovila podjetje Loxley and Star. To je kmalu zatem zvezno državo Kalifornija zaprosilo za dovoljenje za opravljanje storitev kreditiranja odloženega plačevanja. V praksi to pomeni, da Loxley and Star stranki poravna račun (denimo za avtomobil), ta pa mora podjetju denar skupaj z zajetno provizijo vrniti v prihodnjem mesecu ali dveh.

Gradišniku in Kocipru je načrte porušil kalifornijski urad, ki je leto dni po izdaji dovoljenja ugotovil, da je bilo enajst finančnih transakcij, v katerih je sodelovalo podjetje, v nasprotju z zakonodajo. Podjetje je namreč poslovalo tudi z dveh naslovov, ki ju ni razkrilo v vlogi za dovoljenje.

Še več; ko je Loxley and Star regulatorja zaprosil za dodatni dovoljenji za poslovanje z omenjenih lokacij, je ministrstvo, ki ga vodi Wayne Strumpfer, odkrilo, da iz priložene dokumentacije ni mogoče ugotoviti, kdo je sploh lastnik podjetja. Če je bila še v odobreni vlogi za licenco to Christiane Rae Laub, se je v transakcijah in med kasnejšo preiskavo v tej vlogi pojavljalo več imen, med drugim tudi Gradišnik in Loxley. »Med rednim pregledom poslov podjetja je na vsa poizvedovanja preiskovalcev odgovarjal Daniel Star,« piše v odločbi, ki jo je upravno sodišče v Los Angelesu potrdilo 29. marca letos.

Zakaj se nekdanji študentski finančnik kot lastnik podjetja Loxley and Star ni razkril že pri oddaji vloge za dovoljenje, ni znano. Poudariti pa velja, da prosilce v postopku izdaje preverja – z vprašalnikom in odvzemom prstnih odtisov – tudi ameriško ministrstvo za pravosodje. Še leta 2004, ko je Gradišnik že ustanovil Loxley and Star in kasneje zaprosil za izdajo dovoljenja, pa so celjski kriminalisti preiskovali njegove nekdanje zunajšolske aktivnosti, povezane z mrežo več desetih posojilodajalnih podjetij, ki so si med sabo prodajala terjatve in na dolžnike pritiskale tudi s pošiljanjem dopisov njihovim sosedom.

Ko smo v Loxley and Star želeli dobiti komentar odvzema licence, smo izvedeli, da telefonska številka podjetja iz imenika ne obstaja več. Vodja državnega tožilstva v Celju Ivan Žaberl z odločitvijo ameriških oblasti ni seznanjen. Pojasnil pa nam je, da so zoper Gradišnika vložili tri obtožne predloge zaradi kaznivih dejanj goljufije in neupravičene uporabe, vodijo pa tudi pet preiskav oziroma preiskovalnih dejanj zaradi kaznivih dejanj goljufije, zatajitve, oderuštva, poneverbe in lažnega stečaja.