Slovenija je novembra lani na evrskem trgu izdala za 1,5 milijarde evrov triletnih obveznic z letno kuponsko obrestno mero 4,7 odstotka. Obveznica je bila prodana po 99,6 odstotka nominalne vrednosti, kar pomeni, da je bil zahtevani donos nekoliko višji od 4,7 odstotka.

Kdo je kupec obveznic, na ministrstvu niso želeli razkriti. Minister Uroš Čufer je po izdaji povedal le, da gre za institucionalnega investitorja in da spoštujejo dogovor, da imena ne bodo razkrili. Nato sta v javnosti med možnimi imeni zaokrožili prav Pimco in Deutsche Bank.

Izdaja, šlo je za njen t.i. zaprti postopek, je bila takrat presenečenje, saj se je odvila na evrskem trgu. Poleg tega se je pred njo govorilo, da naj bi šla država znova po sveža sredstva na trg šele v začetku letošnjega leta.

Izdaja je vznejevoljila zlasti opozicijo, ki se je spraševala o smiselnosti zadolževanja na evrskem trgu, kdo je kupec ipd. Tema je bila tudi ena od očitkov dela ministra za finance ob njegovi, sicer neuspešni interpelaciji novembra lani.

Parlamentarna komisija za nadzor javnih financ, v kateri ima opozicija večino, je nato v začetku leta računskemu sodišču predlagala revizijo gospodarnosti in smotrnosti te izdaje. Čufer na seji komisije ni želel javno pojasnjevati ozadja izdaje, zato so sejo za javnost zaprli.

Kot je nato v izjavi za javnost povedal predsednik te komisije Andrej Vizjak (SDS), jim je minister na zaprtem delu seje v zvezi s to prodajo pojasnil vse, a večina z izbiro in izvedbo izdaje vseeno ni bila zadovoljna. Vztrajala je tudi, da imajo davkoplačevalci pravico vedeti, kako se razpolaga z njihovim denarjem, ker bodo plačevali obresti in glavnico z višjimi davki.

Za razkritje kupca obveznic si je zelo prizadeval tudi časnik Finance, ki je od ministrstva in vlade zahteval podatke po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja, a sta mu to oba zavrnila. Časnik se je pritožili informacijski pooblaščenki Nataši Pirc Musar, ki je odločila, da je podatek javen in ministrstvo je tako danes razkrilo ime.