Novi KBM, ki jo vodi Aleš Hauc, kljub nedavni državni 870-milijonski dokapitalizaciji očitno še ne bo kmalu zmanjkalo težav.

Te so tokrat povezane s posojilom, ki ga je banka pred leti vložila v gradnjo in opremo hotela Life Design v središču Beograda. Njegov lastnik, srbsko podjetje Ivanium, ki je v lasti slovenskih poslovnežev Miloša Plantariča in Tomaža Damjana Uršiča, naj bi po informacijah naših virov zamujal z odplačevanjem glavnic. V banki naj bi zato po nekaterih informacijah že preučevali tudi možnost, da bi hotel zasegli in nato prodali. A pri tem je vprašljivo, ali se bodo s tem poplačali. Skupna obveznost Ivaniuma do NKBM naj bi namreč že dosegla 14 milijonov evrov. To pa naj bi bilo precej več od vrednosti hotela visokocenovnega razreda, ki ima 59 sob.

Uradnih informacij o dogovarjanjih, povezanih s hotelom, ki je vrata odprl leta 2009, priljubljen pa je tudi med slovenskimi poslovneži v Beogradu, ni mogoče dobiti. V NKBM podatkov o poslih s komitenti ne dajejo. Plantarič pa nam je v kratkem telefonskem pogovoru dejal, da »hotel težav z bankami nima«. Drugače je mogoče razbrati iz podatkov o poslovanju Ivaniuma. Podjetje je tako v letu 2011 ustvarilo okoli 1,3 milijona evrov, v letu 2012 pa naj bi se ta številka še precej zmanjšala. Čeprav je Ivaniumu uspelo odplačati za okoli 350.000 evrov obresti, je predlani podjetje že zašlo v izgubo. Ta je uradno znašala okoli 360.000 evrov. Kljub temu je Plantarič še lani na veliko vlagal v hotel: skoraj pol milijona evrov ga je tako stala oprema dveh dvoran za sprejeme. Vsota vseh finančnih obveznosti podjetja, ki ima za dobrih pol milijona evrov kapitala, je na zadnji dan leta 2012 znašala skoraj 13 milijonov evrov. Sam hotel, ki po naših podatkih beleži visoko, okrog 80-odstotno zasedenost, pri čemer večina gostov prihaja iz držav EU, pa je v bilancah ovrednoten na slabih devet milijonov evrov.

Beograjski hotel je sicer daleč najvrednejši del poslovne mreže družb Plantariča in Uršiča, ki jo je v zadnjih letih močno načela kriza. Lastnik podjetja Ivanium je ljubljanska družba Dizajn Hoteli, ki v letu 2012 ni ustvarjala prihodkov, ob negativnem kapitalu v višini 182.400 evrov pa je imela za skoraj štiri milijone evrov finančnih obveznosti. Podjetje Dizajn Hoteli je mogoče najti na seznamu podjetij z neporavnanimi davčnimi obveznostmi.

Na njem sta prav tako tudi podjetji Hoja Mobiles in Hoja Ing, ki sta ju ustanovila Plantarič in Uršič. Prvo je od leta 2012 v prisilni poravnavi, v okviru katere mora do konca leta 2015 poplačati polovico terjatev upnikov. Njegova največja upnica je Poštna banka Slovenije (PBS), ki je v lasti NKBM. Na nepremičninah v lasti Hoje Mobiles je bilo še pred dvema letoma vpisanih za več kot devet milijonov evrov hipotek za poroštva za posojila povezanih družb. Druga zgodba je podjetje Hoja Ing, ki se je januarja letos ubranilo izbrisa iz registra brez likvidacije. Podjetja iz Skupine Hoja so sicer še do leta 2010 izdelovala pohištvo po naročilu, predvsem za hotele in domove, a so nato zaradi padca naročil in finančne nediscipline povsem ustavila proizvodnjo.