Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal direktor slovenske podružnice nemške družbe TGE Gas Engineering Vladimir Puklavec, bi bili lastniki terminala slovenska TGE Gas Engineering, občina Koper in zainteresirana slovenska podjetja, tudi Luka Koper.

Prednost plinskega terminala v primerjavi s plinovodom je tudi možnost "sezonskega oskrbovanja" Slovenije, glede na letni čas oz. potrebe, pa tudi velika dodana vrednost za slovensko gospodarstvo in Slovenijo. To dodano vrednost Puklavec ocenjuje na 180 milijonov evrov, z gradnjo 250 oz. 380 megavatne plinske elektrarne ob terminalu pa še več. V terminalu bi delo našlo tudi 1200 ljudi, zato bi bil ta terminal zelo pomemben tudi za lokalno gospodarstvo.

Puklavec je zagotovil, da ni varnostnih in okoljskih tveganj, saj bi glede na evropsko zakonodajo moral tak objekt izpolnjevati vse varnostne zahteve. S tem bo družba v prihodnjih mesecih seznanila tudi prebivalce ob Obali in poskušala doseči spremembo javnega mnenja, ki terminalom ni naklonjeno.

Puklavec meni, da bi bila dodana vrednost terminala za utekočinjeni plin za Slovenijo veliko večja od npr. plinovodov Južni tok in Nabucco, ki naj bi tekla čez Slovenijo. Slovenija bi od plinovodov dobila pristojbine, vendar druge neposredne velike dodane vrednosti za Slovenijo ti projekti ne bi imeli.

Prvi mož družbe je bil skeptičen tudi do gradnje terminala za utekočinjeni plin na Krku, ki po njegovem mnenju ne bo postavljen na tej lokaciji, ustavil pa se je tudi pri projektih Južni tok in Nabucco.

Medtem ko je gradnja Južnega toka verjetna, pa je glede gradnje Nabucca v bližnji prihodnosti bolj skeptičen. Ta po njegovem mnenju nima proizvodnih virov. Srednjeazijske države, ki naj bi bile potencialni proizvodni vir, so povezane z Rusijo, ta pa ne bo dovolila, da bo plin iz teh držav šel mimo nje. Iran, ki ima druge največje zaloge plina na svetu in je tudi potencialni proizvodni vir za Nabucco, pa nima dovolj velikih proizvodnih zmogljivosti. Poleg tega pa je zaradi političnih razmer na Iran nemogoče računati kot na proizvodni vir za Nabucco, je dejal.