Matjaž Rakovec bo, kot kaže, odpravnino, ki jo je prejel ob razrešitvi z mesta predsednika uprave Zavarovalnice Triglav, uporabil za plačilo odvetnikov in financiranje tožbe proti svojemu nekdanjemu delodajalcu. Proti Zavarovalnici Triglav je namreč Rakovec, ki ga zastopa odvetniška pisarna Senica, vložil tožbo v višini kar 516.400 evrov. Kako je določil višino zahtevka, ki predstavlja kar okoli 40 njegovih mesečnih plač na čelu Triglava, ni znano, saj se Rakovec na naše klice včeraj ni odzval.

Že ob predčasni razrešitvi je Rakovec prejel šest mesečnih plač oziroma okoli 75.000 evrov odpravnine, ki mu je pripadala po pogodbi o zaposlitvi. Po neuradnih informacijah je Rakovec prejel tudi nagrado za delo v minulem letu ter izplačan neizkoriščen dopust, česar v Triglavu niso želeli komentirati. Po neuradnih informacijah je predsednik uprave Triglava Andrej Slapar svojemu predhodniku ponudil tudi nadomestno zaposlitev z okoli 8000 evri bruto mesečnih prejemkov, vendar naj bi Rakovec ponudbo zavrnil. Od tožbe je Rakovec pripravljen odstopiti, če bi bil imenovan nazaj na mesto predsednika uprave. Toda v tem primeru bi mu morali v Triglavu priznati vse pravice za čas trajanja razrešitve in mu torej izplačati tudi plačo za čas, ko ni bil zaposlen v zavarovalnici. V Triglavu so včeraj že napovedali, da bodo na tožbo odgovorili v zakonskem roku.

Podobno kot pri razrešitvi Rakovca imajo v Triglavu težave tudi pri prekinitvi delovnega razmerja z Uršo Manček, zdaj že nekdanjo pomočnico predsednika uprave. Po neuradnih informacijah namreč v Triglavu Mančkovi sploh še niso vročili nove pogodbe o zaposlitvi, čeprav ji je Slapar na zahtevo nadzornega sveta še pred več kot dvema mesecema vzel vsa pooblastila. »Ne komentiram. Gre za osebne podatke in ne dovolim njihove objave. V primeru, da bodo podatki objavljeni, bom to prijavila informacijski pooblaščenki in vložila odškodninsko tožbo, saj nisem javna oseba,« nam je povedala Mančkova.

Toda izgovarjanje na to, da ni javna osebnost, ne zdrži resne presoje. Mančkova je namreč kot Rakovčeva pomočnica, zadolžena za področje marketinga in odnosov z javnostmi, Triglav celo zastopala in predstavljala na številnih domačih in tujih javnih konferencah, dogodkih in podelitvah nagrad. Poleg tega je Zavarovalnica Triglav javna delniška družba v večinski državni lasti, Mančkova pa je bila do nedavna tudi članica nadzornega sveta holdinga Triglav INT, na katerega je Triglav prenesel vse svoje hčerinske zavarovalnice na Balkanu, ter članica nadzornega sveta Triglava Nepremičnin, ključne nepremičninske družbe v Skupini Triglav. Mančkova je bila večkrat celo prisotna na sejah uprave, njena zaposlitev in še zlasti ugodnosti pa so bile najmanj enkrat tudi tema na nadzornem svetu Triglava. Čeprav nam je Mančkova na eni strani prepovedala objavo katerega koli njenega osebnega podatka, je njen celoten življenjepis, skupaj z njenim stalnim prebivališčem, številko prenosnega telefona, rojstnim datumom, elektronskim naslovom, delovnimi izkušnjami, izobrazbo in celo hobiji javno objavljen na spletni strani Name, kjer je še vedno članica nadzornega sveta.

Kot smo že pred meseci razkrili v Dnevniku, je bila Mančkova kot desna roka Rakovca vrsto let deležna številnih ugodnosti in bonitet, ki so bistveno odstopale od tistih, ki so jih bili deležni preostali zaposleni z individualnimi pogodbami v zavarovalnici. Skupni lanskoletni bruto prejemki Mančkove z vsemi nadomestili in bonitetami naj bi namreč znašali več kot 140.000 evrov, kar bistveno odstopa od povprečja zaposlenih z individualnimi pogodbami v Zavarovalnici Triglav in celo presega prejemke številnih predsednikov in članov uprav velikih slovenskih podjetij.