Tri leta po začetku stečaja Gradbenega podjetja Grosuplje (GPG) in enako dolgem boju upnikov proti nekdanjemu lastniku, prvemu možu gradbinca in stečajnemu upravitelju Borisu Dolamiču, je ministrstvo za pravosodje udarilo po mizi. Dolamiču je namreč preprečilo imenovanje v novih insolvenčnih postopkih, saj je proti njemu zaradi suma oškodovanja upnikov vložena pravnomočna obtožnica oziroma pravnomočno uvedena sodna preiskava. Ta teden je bil Dolamič že razrešen kot upravitelj iz prvih insolvenčnih postopkov, ki jih je vodil doslej.

Spomnimo, da si je za Dolamičevo razrešitev s funkcije stečajnega upravitelja »prizadevalo« že ministrstvo za pravosodje pod vodstvom Aleša Zalarja leta 2011, a zakonodaja takrat razrešitve ni omogočala. Takrat je namreč minister dovoljenje za opravljanje funkcije upravitelja v insolventnih postopkih lahko odvzel le, če je bil upravitelj pravnomočno obsojen za kazniva dejanja, storjena z naklepom, ki se preganjajo po uradni dolžnosti, ali za vrsto kaznivih dejanj, storjenih iz malomarnosti. Maja lani je bila insolvenčna zakonodaja spremenjena in ministrstvo lahko stečajnega upravitelja zdaj razreši tudi, če je proti njemu pravnomočno uvedena preiskava ali vložena obtožnica zaradi kaznivega dejanja zoper premoženje ali zoper gospodarstvo. Prav na to zakonsko možnost se zdaj sklicuje ministrstvo pod vodstvom Senka Pličaniča, zakon pa od sodišč hkrati zahteva, da stečajnega upravitelja, ki mu je ministrstvo nova imenovanja začasno ustavilo zaradi zgoraj nevednega razloga, razrešijo tudi iz vseh preostalih postopkov. Po zadnjih podatkih vodi Dolamič ta čas nekaj več kot 50 postopkov.

Koliko kazenskih ovadb je trenutno vloženih proti Dolamiču, ni znano, do oktobra lani pa je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) proti njemu vložil že štiri kazenske ovadbe. Ena od teh se nanaša na več kaznivih dejanj davčne zatajitve, tri pa na kaznivo dejanje oškodovanja upnikov. O izčrpavanju GPG pred začetkom stečaja smo podrobno poročali že oktobra 2011, ko so upniki pri pregledu dokumentacije GPG odkrili, da je Dolamič tik pred stečajem hitel s poplačevanjem prijateljskih družb in sebe, kar so mu omogočila posojila NLB, sicer namenjena dokončanju projektov. GPG je pod vodstvom Dolamiča po dostopnih podatkih v zadnjih treh mesecih pred stečajem z asignacijami (nalog za nakazilo), s katerimi so investitorji s plačili računov zaobšli bankrotiranega gradbinca, poravnal za več kot 5,6 milijona evrov obveznosti do dobaviteljev, na drugi strani pa je bilo s cesijami odstopljenih devet milijonov evrov terjatev do GPG. V teh poslih se je v prvi vrsti pojavljalo podjetje Via Media, katerega pravna zastopnica je bila Darja Erceg, nekdanja prva nadzornica GPG in Dolamičeva življenjska sopotnica, sicer pa tudi sama stečajna upraviteljica. Ercegova je kot odvetnica GPG prejemala mesečni pavšal v višini 12.700 evrov in bila pred stečajem domala v celoti poplačana. Ercegova ostaja stečajna upraviteljica, kot smo že poročali, pa ji je sodišče zaupalo celo vodenje prisilne poravnave gradbenega podjetja Nivo. In to kljub temu, da je Nivo z GPG v preteklosti odlično sodeloval, tudi pri 32 milijonov evrov vredni gradnji prve faze soseske s 411 stanovanji na Brdu, bilo pa je tudi med podjetji, ki jim je GPG tik pred stečajem poplačal terjatve.