Pribitek slovenskih na 10-letne nemške obveznice, ki veljajo za referenčne v območju evra, se trenutno giblje pri 3,49 odstotne točke.

Potem ko je bil še v začetku septembra lani donos do dospelosti slovenske 10-letne obveznice nad psihološko mejo sedmih odstotkov, je v zadnjih mesecih kazal trend vztrajnega zniževanja.

Takoj na začetku letošnjega leta je zahtevana donosnost na slovenske 10-letne obveznice na sekundarnem trgu padla pod pet odstotkov in se nato še zniževala.

Del teh ugodnih gibanj je šlo pripisati splošnemu umirjanju razmer v območju evra, ki blagodejno vpliva tudi na ceno zadolževanja drugih ranljivih članic območja evra, del pa tudi preboju reformne blokade v Sloveniji in uveljavitvi nekaterih ukrepov, ki si jih je vladajoča koalicija zastavila kot ključne za izstop iz krize.

V Sloveniji je nato zaradi dogajanja po objavi poročila komisije za preprečevanje korupcije o premoženjskem stanju predsednikov parlamentarnih strank prišlo do vladne krize, zahtevana donosnost na slovenske dolžniške vrednostne papirje pa se je začela znova zviševati.

Potem ko so DeSUS, SLS in DL zagrozile z odhodom iz koalicije, če premier Janez Janša zaradi ugotovitev komisije za preprečevanje korupcije ne odstopi, so vedno bolj verjetne nove predčasne volitve. Možnosti obstoja koalicije z novim mandatarjem ali oblikovanja nove koalicije ob isti sestavi DZ so namreč, kot pravijo v strankah, majhne.